Miniștrii din Cabinetul Gavrilița au participat la ședința extinsă a Consiliului de Administrare al CALM
-
18 Noiembrie 2022 19:07
Premierul Natalia Gavrilița a participat astăzi, alături de întregul Cabinet de miniștri, la ședința extinsă a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). La eveniment au luat parte peste o sută de primari veniți din toate raioanele țării, care sunt și membri ai acestui Consiliu, a relatat Direcția comunicare și protocol a Guvernului.
În cuvântul de salut, șefa Guvernului a vorbit despre problemele existente, dar și despre necesitatea fortificării dialogului dintre autoritățile publice centrale și cele locale pentru a găsi soluții pe toate segmentele.
„Mă bucur că, după o pauză de 6 ani, am reușit să reluăm discuțiile pe platforma Comisiei paritare pentru descentralizare, unde am decis crearea a 7 grupuri de lucru în care să se acționeze cât mai detaliat pe anumite subiecte, precum finanțe publice, infrastructură și patrimoniu, sănătate, educație sau îmbunătățirea serviciilor publice. Suntem o echipă și trebuie să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Vom continua practica de a desfășura ședințele de Guvern în teritoriu, ceea ce aduce o importantă dimensiune teritorială și locală în lucrul tuturor portofoliilor Executivului”, a declarat prim-ministrul.
Natalia Gavrilița a enunțat un șir de acțiuni întreprinse de Guvern în ultimele 15 luni: „Am reușit până acum să inițiem programe eficiente, cum ar fi Satul European - la care majoritatea dvs. sunteți beneficiari, și să stabilim reguli clare acolo unde era nevoie. Mă refer la situația cu gospodăriile țărănești și radierea lor din registre, la problema privind cotele valorice, la legea privind regimul bazinelor de apă, prin care am stabilit clar căror autorități aparțin acestea. Am avut o discuție bună cu dvs. și în privința taxei pentru utilizarea drumurilor, sau eliminarea plafoanelor pentru taxele locale.”
De asemenea, șefa Executivului a vorbit despre prioritățile de pe agenda Cabinetului de miniștri, care includ și digitalizarea serviciilor publice pentru localitățile din țară. „Cred că v-ați convins deja, cei care le aveți în localități, câte beneficii aduc Centrele Unice de Prestare a serviciilor publice. Intenționăm să mai deschidem 60 de astfel de centre, așa încât cetățenii să poată accesa serviciile digitale de care au nevoie, fără să facă un drum la centrul funcțional. În plus, lucrăm acum la câteva subiecte importante care vă vizează anume pe dvs. – creșterea salariilor în cadrul APL-urilor și strategia de reformare a administrației publice centrale și locale. Vom veni cu un set de stimulenți serioși pentru amalgamarea voluntară și creșterea nivelului autorităților publice locale”, a menționat prim-ministrul.
Șefa Executivului a mai spus că 200 de funcționari din autoritățile publice locale vor beneficia de instruiri în managementul proiectelor europene, organizat de către Institutul Național de Administrație din România.
În final, Natalia Gavrilița a făcut apel la unitate și solidaritate: „Trăim într-o perioadă marcată de crize, dar, muncind împreună pe subiecte concrete care țin de bunăstarea cetățeanului, vom avea de beneficiat cu toții și vom ieși mai puternici din aceste crize.”
În dialogul dintre Guvern și membrii Consiliului de Administrare al CALM, au fost enunțate cele mai stringente subiecte care necesită abordare coordonată și eficientă. Printre acestea se numără: lipsa cadrelor în instituțiile publice, achizițiile publice de valoare mică, consolidarea autonomiei locale financiare, descentralizarea și reforma APL.
Președintele CALM, Tatiana Badan, a salutat reluarea dialogului interinstituțional și a propus prioritizarea problemelor cu care se confruntă autoritățile la nivel local, astfel încât să fie identificate soluții viabile pentru fiecare domeniu în parte.
„Atunci când vorbim de eficiență, calitate și servicii mai bune pentru cetățeni, știm bine că aceste obiective pot fi atinse numai dacă avem un dialog permanent cu autoritățile centrale. În acest sens, salutăm reluarea activității Comisiei paritare și ne dorim ca această platformă să fie una funcțională. Trebuie să depunem eforturi comune, dacă vrem să fie obținute rezultate concrete”, a accentuat președintele CALM.