Miniștrii de Finanțe din zona euro sunt optimiști cu privire la creșterea economică în pofida Omicron

  • 06 Decembrie 2021 14:11
Miniștrii de Finanțe din zona euro sunt optimiști cu privire la creșterea economică în pofida Omicron

Miniștrii de Finanțe din zona euro se întâlnesc luni seară pentru a discuta cele mai recente evoluții economice și, potrivit unor oficiali implicați în pregătirea acestei reuniuni, își vor exprima optimismul cu privire la perspectivele de creștere, deoarece economia a învățat să se adapteze la pandemie pe parcursul ultimilor doi ani, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Apariția variantei Omicron a coronavirusului a înmulțit îngrijorările în rândul unor economiști că economia Europei ar putea să se îndrepte spre o nouă carantină, după o evoluție cu suișuri și coborâșuri începând din 2020.

Însă un oficial de rang înalt implicat în pregătirea reuniunii de luni, la care vor fi prezenți și reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional pentru a prezenta opinia FMI cu privire la economia zonei euro, susține că noua variantă Omicron a crescut incertitudinea dar nu a modificat imaginea de ansamblu.

"Imaginea de ansamblu este că perspectiva economică rămâne una favorabilă. Ritmul de creștere înregistrat în trimestrul al doilea și al treilea a fost unul rapid iar revenirea ar urma să continue", a spus oficialul citat de Reuters, care a adăugat că și FMI va fi la fel de optimist cu privire la revenirea zonei euro în raportul său.

În cele mai recente prognoze, publicate în luna noiembrie, Comisia Europeană estima că economia zonei euro va înregistra în acest an o creștere mai rapidă decât se aștepta anterior și va continua să se extindă într-un ritm solid în 2022 iar deficitele publice și datoria vor scădea. Produsul Intern Brut al zonei euro este prognozat să crească cu 5% în acest an, după o recesiune de 6,4% în 2020, pentru ca în 2022 să înregistreze un avans de 4,3% și unul de 2,4% în 2023.

"Cred că, pe ansamblu, viziunea rămâne în continuare aceea că nu ar trebui să exagerăm situația ca urmare dificultăților create de pandemie și că ar trebui să ne așteptăm ca economia să se adapteze la aceste dezechilibre dintre cerere și ofertă", a mai spus oficialul citat de Reuters. Acesta a adăugat că în ultimi doi ani economia s-a adaptat la pandemie, a devenit mai rezistentă grație campaniilor de vaccinare.

"În mare parte, actorii economici au pus la punct noi modalități pentru a lucra în contextul situației create de pandemie. De acea așteptările sunt că, deși dinamica creată de pandemie ar putea afecta perspectiva economică, este puțin probabil ca efectele să fie atât de severe precum cele pe care le-am văzut până acum", a mai spus oficialul.

De asemenea, la reuniunea lor de luni, miniștrii de Finanțe din zona euro ar putea să își exprime sprijinul față de o recomandare a Comisiei Europene conform căreia politica fiscală ar trebui păstrată la un nivel favorabil pentru economie în cursul anului următor, dar cu o modificare a accentului de la un sprijin general spre măsuri țintite pentru anumite sectoare.

Atât Banca Centrală Europeană cât și Comisia Europeană și Fondul Monetar Intern se așteaptă ca zona euro să înregistreze o inflație record în acest an, datele preliminare arătând deja că în luna noiembrie rata anuală a inflație a atins un maxim istoric de 4,9%, însă oficialul citat de Reuters a adăugat că este vorba de un fenomen temporar și că până acum nu există efecte secundare asupra salariilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău