Miniștrii de finanțe ai UE, undă verde pentru acordarea a încă 5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru Ucraina

  • 12 Septembrie 2022 09:30
Miniștrii de finanțe ai UE, undă verde pentru acordarea a încă 5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru Ucraina

Miniștrii de finanțe ai UE și guvernatorii băncilor centrale din Uniunea s-au întâlnit vineri cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai BCE în cadrul reuniunii informale a Consiliului Ecofin de la Praga, scrie caleaeuropeana.ro.

Cu acest prilej, miniștrii au discutat despre impactul agresiunii Rusiei în Ucraina asupra economiilor europene și au susținut adoptarea rapidă a unei asistențe financiare suplimentare pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde de euro, informează comunicatul oficial.

Astfel, în urma acordului din iulie de a oferi 1 miliard de euro, miniștrii de finanțe ai UE au convenit la Praga să accelereze următoarea tranșă de asistență macrofinanciară pentru Ucraina, în valoare de 5 miliarde de euro.

Această asistență sub formă de împrumut, propusă miercuri de Comisia Europeană, reprezintă a doua tranșă din pachetul excepțional de până la 9 miliarde de euro, anunțat de instituție la 18 martie și aprobat de Consiliul European la 23-24 iunie.

„Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcționarea cotidiană a statului ucrainean și a infrastructurilor esențiale ale țării, precum școlile și spitalele. La următoarele reuniuni Ecofin, voi face presiuni pentru un acord rapid privind furnizarea celorlalte trei miliarde de euro, pentru care trebuie să convenim, de asemenea, asupra împărțirii acestei sume în împrumuturi și granturi”, a declarat ministrul ceh de finanțe, Zbynek Stanjura. 

În timpul dezbaterii privind asistența economică pentru Ucraina, miniștrii de finanțe au discutat, de asemenea, despre reconstrucția Ucrainei.

Această asistență financiară completează sprijinul fără precedent oferit de UE până în prezent, în special asistență umanitară, pentru dezvoltare și pentru apărare, suspendarea tuturor taxelor la import pentru exporturile ucrainene pentru un an sau alte inițiative de solidaritate, de exemplu menite să remedieze blocajele din transport, astfel încât să poată fi asigurate exporturile, în special cele de cereale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău