Miniștrii de externe G7 și Josep Borrell condamnă încercările Rusiei de a-și transforma exporturile de energie în „arme”: Nu este un furnizor de încredere

  • 02 August 2022 18:52
Miniștrii de externe G7 și Josep Borrell condamnă încercările Rusiei de a-și transforma exporturile de energie în „arme”: Nu este un furnizor de încredere

Miniștrii de externe ai Canadei, Franței, Germaniei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii, precum și Înaltul Reprezentant al UE, condamnă cu fermitate războiul brutal, neprovocat, nejustificat și ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se arată într-o declarație comună.

„Condamnăm și nu vom recunoaște încercările continue ale Rusiei de a redesena frontierele prin forță. Acest lucru constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, în special o încălcare gravă a Cartei Organizației Națiunilor Unite, și subminează grav sistemul internațional bazat pe reguli. Reiterăm cererea noastră ca Rusia să pună capăt acestui război la alegere, să înceteze imediat și necondiționat toate ostilitățile și să își retragă trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, au transmis aceștiAQ, potrivit Calea Europeană.

De asemenea, miniștrii de externe G7 și șeful diplomației europene condamnă încercările Rusiei de a-și transforma exporturile de energie în arme și de a folosi energia ca instrument de coerciție geopolitică.

„Prin urmare, Rusia nu este un furnizor de energie de încredere. Vom acționa în solidaritate și în strânsă coordonare pentru a atenua impactul întreruperilor aprovizionării asupra economiilor și cetățenilor la nivel mondial și în țările noastre, în special pentru a proteja grupurile vulnerabile. Lucrăm pentru a ne asigura că Rusia nu își exploatează poziția de producător de energie pentru a profita de pe urma agresiunii sale pe seama țărilor vulnerabile. Ne vom baza pe acțiunile noastre recente pentru a asigura aprovizionarea cu energie, pentru a stabiliza piețele și pentru a atenua creșterile prețurilor la energie determinate de acțiunile Rusiei și de condițiile extraordinare de pe piață”, se menționează în declarația comună. 

Miniștrii G7 își mențin angajamentul față de diversificarea energiei și a resurselor și promovează piețe energetice competitive, fiabile și accesibile, care sunt transparente și respectă standarde înalte de mediu, sociale și de guvernanță.

„Reiterăm sprijinul pentru o tranziție globală ambițioasă și accelerată către o energie curată, care să ducă la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu o limită de încălzire de 1,5°C și cu punerea în aplicare a Pactului de la Glasgow privind clima. Acest lucru este esențial pentru atingerea obiectivelor noastre comune în materie de climă, securitate și redresare economică. Cu cât realizăm mai repede această tranziție, cu atât mai sigure vor fi societățile noastre”, au punctat aceștia.

Miniștrii de externe ai statelor G7 și Josep Borrell continuă să exploreze măsuri suplimentare pentru a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune și pentru a reduce capacitatea Moscovei de a purta un război.

„Pe măsură ce eliminăm treptat energia rusă de pe piețele noastre interne, vom căuta să dezvoltăm soluții care să reducă veniturile rusești din hidrocarburi, să sprijine stabilitatea pe piețele energetice globale și să minimizeze impactul economic negativ, în special asupra țărilor cu venituri mici și mijlocii. Ne menținem angajamentul de a lua în considerare o serie de abordări, inclusiv opțiuni pentru o interdicție completă a tuturor serviciilor care permit transportul de țiței și produse petroliere rusești pe mare la nivel global, cu excepția cazului în care petrolul este cumpărat la un preț sau sub un preț care urmează să fie convenit în urma consultării cu partenerii internaționali. Atunci când luăm în considerare această opțiune și alte opțiuni, vom lua în considerare, de asemenea, mecanisme de atenuare, alături de măsurile noastre restrictive, pentru a ne asigura că țările cele mai vulnerabile și cele mai afectate își mențin accesul la piețele energetice, inclusiv la cele din Rusia”, au subliniat aceștia.

Ei au dat asigurări că vor reduce dependența de produsele nucleare civile și de produsele conexe din Rusia și vor ajuta țările care doresc să își diversifice aprovizionarea.

„În toate aceste acțiuni, ne vom sprijini reciproc și ne vom coordona acțiunile pentru a păstra unitatea G7 și pentru a ne consolida securitatea și rezistența energetică colectivă. Salutăm eforturile depuse de parteneri în vederea refacerii rezervelor de gaze și a creșterii securității și rezilienței energetice, în contextul în care Rusia își intensifică armarea energiei. În același timp, ne vom continua eforturile cu partenerii din întreaga lume pentru a face din economiile și eficiența energetică o prioritate globală. Rămânem fermi în solidaritatea noastră cu Ucraina și ne reafirmăm angajamentul de nezdruncinat de a sprijini guvernul și poporul ucrainean în apărarea curajoasă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și în lupta lor pentru un viitor pașnic, prosper și democratic”, au conchis miniștrii de externe ai G7.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău