Miniștrii de externe din UE vor discuta despre apărarea antiaeriană pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Iranului

  • 22 Aprilie 08:46
Miniștrii de externe din UE vor discuta despre apărarea antiaeriană pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Iranului

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și extinderea sancțiunilor împotriva Iranului, relatează Reuters, la care face referință News.ro

Potrivit sursei, deși miniștrii vor discuta, de asemenea, despre războiul din Sudan, cea mai mare parte a atenției lor se va concentra pe conflictele care devastează regiunile estice și sudice ale blocului celor 27 de state membre - Ucraina și Orientul Mijlociu.

În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene și a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriots.

Kievul și aliații săi europeni au primit un impuls important la sfârșitul săptămânii, când Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face față războiului din Ucraina. Dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat țările europene să își intensifice propriile eforturi pentru a oferi arme Ucrainei, în special de apărare aeriană.

După o videoconferință a miniștrilor apărării din cadrul NATO cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc vineri, Stoltenberg a declarat că se așteaptă la anunțuri în curând. "NATO a identificat capacitățile existente în cadrul alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei", a spus el. "În plus față de Patriots, există și alte arme pe care aliații le pot furniza, inclusiv (sistemul francez) SAMP/T", a adăugat el.

Până în prezent, Germania este singurul membru al UE care a declarat că va trimite un sistem Patriot suplimentar ca răspuns la ultimele solicitări ale Ucrainei.

Miniștrilor li se vor alătura omologii lor din domeniul apărării pentru discuțiile de luni cu Ucraina, precum și miniștrii ucraineni ai apărării și afacerilor externe, înainte de a aborda criza din Orientul Mijlociu declanșată de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.

 

SANCȚIUNI PENTRU IRAN

Miniștrii vor încerca să ajungă la un acord cu privire la cât de mult trebuie să meargă mai departe în sancționarea Iranului, în urma atacului cu rachete și drone al Teheranului asupra Israelului la sfârșitul săptămânii trecute. UE are deja mai multe programe de sancțiuni împotriva Iranului - pentru proliferarea armelor de distrugere în masă, încălcarea drepturilor omului și furnizarea de drone către Rusia.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută că vor impune sancțiuni suplimentare împotriva Iranului. Numeroase țări UE au solicitat extinderea regimului de sancțiuni privind dronele pentru a include rachetele și transferurile către forțele iraniene indirecte din Orientul Mijlociu.

Potrivit diplomaților, țările UE dezbat, de asemenea, dacă să impună noi sancțiuni legate de producția de rachete. De asemenea, unele țări fac presiuni pentru ca UE să găsească o modalitate de a desemna puternica forță a Gardienilor Revoluției din Iran ca organizație teroristă.

Dar oficialii spun că nu au găsit încă un temei juridic pentru o astfel de măsură și nu sunt siguri că toți membrii UE ar fi în favoarea acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău