Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

  • 15 Iulie 16:17
Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să ignore Ungaria prin organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru o reuniune similară organizată de Ungaria premierului Viktor Orbán, relatează Politico Europe.

Conform tradiției, țara care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, în acest caz Ungaria, găzduiește o reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe, denumită Gymnich, scrie Calea Europeană.

Și Ungaria intenționează să organizeze o astfel de reuniune la Budapesta în perioada 28-29 august – o ocazie excelentă pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului și pentru ministrul său de externe, Péter Szijjártó, de a se afla în centrul atenției.

Dar după ce Orbán a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și după ce a efectuat vizitele sale de pace autoproclamate la Moscova și Beijing, pentru întâlniri cu Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orbán.

Astfel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, va convoca miniștrii la un consiliu “formal” pentru afaceri externe în același timp cu reuniunea Ungariei lui Orbán, potrivit a trei diplomați UE citați de Politico Europe.

Această decizie vine după ce trimisul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi la o reuniune de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul la întâlnirea în care europenii au discutat chiar scenariul întreruperii președinției maghiare a Consiliului UE și preluarea, mai devreme, de către Polonia a acestei responsabilități. Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii speră să limiteze comportamentul Ungariei și expunerea acesteia.

“Dacă în aceeași zi are loc un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați.

Un alt diplomat a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe doresc să “trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, au atenționat deja că președinția Consiliului Uniunii Europene nu reprezintă UE în materie de acțiune și politică externă, după vizitele lui Orban la Moscova și Beijing.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău