Miniștrii de externe din UE s-au pus de acord să impună noi sancțiuni asupra unor cetățeni ruși

  • 19 Februarie 2019 08:27
Miniștrii de externe din UE s-au pus de acord să impună noi sancțiuni asupra unor cetățeni ruși

Miniștrii de externe ai UE au căzut de acord luni să impună noi sancțiuni asupra unor cetățeni ruși în legătură cu criza din Ucraina, a declarat șefa diplomației UE Federica Mogherini după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"Pot să confirm că există un consens politic asupra unor noi măsuri care să fie luate, sancțiuni îndreptate împotriva unor persoane", le-a spus jurnaliștilor șefa diplomației UE. Decizia va fi adoptată oficial "în zilele următoare", a adăugat ea.

O cerere în acest sens a fost depusă de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin în decembrie, după o serie de noi tensiuni între Moscova și Kiev. Mai puțin de zece persoane ar urma să se afle pe noua listă de sancțiuni, notează dpa.

În noiembrie, garda de coastă rusă a deschis focul și a capturat trei nave ucrainene și 24 de membri ai echipajelor acestora în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia vecină s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat regiunea Crimeea în 2014, susținând în același timp grupurile separatiste care se luptă cu armata ucraineană.

Uniunea Europeană a impus deja înghețarea bunurilor și interdicții de călătorie în UE pentru 164 de persoane și 44 de entități pentru acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

În plus, blocul comunitar a lovit Rusia cu sancțiuni economice care vizează sectoarele financiar, energetic și al apărării, obstrucționând în același timp accesul băncilor la piețele UE și limitând unele importuri din blocul comunitar. De asemenea, printre aceste măsuri se află și o interdicție asupra comerțului cu arme.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău