Miniștrii de externe din G7 își subliniază unitatea în fața tensiunilor cu China și Rusia

  • 18 Aprilie 2023 10:45
Miniștrii de externe din G7 își subliniază unitatea în fața tensiunilor cu China și Rusia

Grupul celor șapte țări puternic industrializate (G7) a declarat marți, 18 aprilie, că este mai unit ca oricând, criticând presiunile suplimentare exercitate de China asupra Taiwanului și amenințarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus, și transmițând un avertisment sever țărilor care ar oferi asistență Rusiei în războiul din Ucraina, relatează AGERPRES.

„Forța solidarității între miniștrii de externe din G7 este la un nivel nemaivăzut până acum", a declarat șeful diplomației nipone,Yoshimasa Hayashi, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a găzduit o reuniune a grupului în stațiunea japoneză Karuizawa (prefectura Nagano).

Demonstrația de unitate vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat luna aceasta că UE ar trebui să își reducă dependența față de SUA și a avertizat asupra unei crize în Taiwan.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind teritoriu chinez și nu a renunțat la utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra insulei guvernate democratic. Președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că numai locuitorii insulei își pot decide viitorul.

Comunicatul G7 subliniază că dubla chestiune a intervenției militare ruse în Ucraina și temerile privind o acțiune similară a Chinei împotriva Taiwanului au fost în centrul reuniunii de trei zile.

Reuniți de duminică în Karuizawa, în ''Alpii'' japonezi, miniștrii de externe din principalele țări industrializate au promis că vor face ca țările ce ar furniza asistență Rusiei în războiul ei împotriva Ucrainei să plătească un "preț ridicat".

Ei s-au angajat de asemenea "să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar", "să-și intensifice" sancțiunile împotriva Rusiei și eforturile pentru a evita eludarea acestora de către țările terțe.

Țările G7 (Franța, Japonia, SUA, Canada, Germania, Italia și Regatul Unit) au avertizat totodată China împotriva ambițiilor sale militare în Marea Chinei de Sud și au subliniat poziția lor neschimbată față de Taiwan, în pofida rumorii legate de recentele afirmații ale președintelui francez Emmanuel Macron.

În timpul vizitei sale în China la începutul lunii aprilie, Macron a declarat presei că Europa nu ar trebui să se lase prinsă în "crize care nu ar fi ale sale", referindu-se la Taiwan, ceea ce i-a iritat pe unii dintre aliații Franței înainte de reuniunea de la Karuizawa.

"Nu există nicio schimbare în pozițiile de bază ale membrilor G7 cu privire la Taiwan", asigură miniștrii de externe din țările G7 în comunicatul lor, calificând drept "indispensabilă" menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan.

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, și omologii săi au depus eforturi pe parcursul celor două zile de discuții din Japonia să-și minimizeze divergențele, iar declarația lor comună adoptă un limbaj ferm față de Beijing, notează AFP.

Textul menționează de asemenea "îngrijorările" G7 cu privire la "extinderea continuă și accelerată a arsenalului nuclear al Chinei", solicitându-i să depună eforturi pentru "stabilitate printr-o mai mare transparență" asupra armelor sale nucleare.

Fără să nominalizeze Beijingul, declarația comună se angajează să consolideze cooperarea împotriva "coerciției economice", care constă în restricționarea comerțului sau a investițiilor străine în scopuri politice.

Avertismentul împotriva susținerii Rusiei în Ucraina, fără a menționa China, se face ecoul avertismentelor repetate ale responsabililor occidentali față de Beijing împotriva furnizării de arme către Rusia.

Chiar dacă dezbaterile au fost clar dominate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și ambițiile Chinei în regiunea Asia-Pacific, miniștrii de externe din G7 au abordat de asemenea și numeroase alte chestiuni și crize politice mondiale.

Aceștia au îndemnat Coreea de Nord să se "abțină" de la noi teste nucleare și lansări de rachete balistice.

Ei au "condamnat cu fermitate" luptele care au izbucnit de sâmbătă în Sudan și au cerut "oprirea lor imediată", în timp ce confruntările între armata regulată și o puternică forță paramilitară au făcut deja aproape 200 de morți, potrivit Națiunilor Unite.

Miniștrii G7 au cerut de asemenea ridicarea "imediată" a interdicției "inacceptabile" impuse femeilor afgane de a lucra pentru organizații neguvernamentale și ONU, promulgată în această lună de guvernul taliban în Afganistan.

În timp ce șefii de stat din G7 urmează să se reunească în luna mai la Hiroshima, oraș a cărui istorie este profund marcată de bomba atomică lansată de SUA în 1945, textul miniștrilor de externe din cele șapte țări puternic industrializate pune mare accent pe angajamentul grupului de a "consolida eforturile de dezarmare și neproliferare" pentru "o lume mai sigură și mai stabilă".

Premierul nipon Fumio Kishida, el însuși reprezentant ales din partea Hiroshima în parlament, și-a exprimat dorința de a discuta cu omologii săi posibilitatea "unei lumi fără arme nucleare". Cu toate acestea, declarația de marți a șefilor diplomațiilor din G7 conține puține elemente noi în materie, menționând "actualul mediu de securitate dificil".

Comunicatul G7 îndeamnă întreaga comunitate internațională să dea dovadă de "transparență" cu privire la armele nucleare, cerând Rusiei să respecte moratoriul la testele nucleare la care a subscris.

Miniștrii de externe din G7 califică drept "inacceptabilă" amenințarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus, subliniind că "orice utilizare de arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina" va avea "consecințe grave".

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că Rusia ar putea recurge la armele nucleare așa-zis tactice cu rază mai scurtă de acțiune, invocând motivul apropierii NATO de granițele ruse.

Este pentru prima oară de la sfârșitul Războiului Rece în urmă cu trei decenii când Rusia sugerează staționarea de forțe nucleare într-o altă țară, crescând miza în confruntarea sa care se intensifică cu Occidentul în legătură cu Ucraina (țară pe care a invadat-o la 24 februarie 2022), notează Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău