Miniștrii de externe din G7 fac noi presiuni asupra Rusiei

  • 14 Mai 2022 14:42
Miniștrii de externe din G7 fac noi presiuni asupra Rusiei

Miniștrii de externe din G7, grupul celor mai industrializate economii ale lumii, cer continuarea presiunilor economice asupra Rusiei, prin izolarea pe plan internațional, înarmarea Ucrainei și sunt împotriva recunoașterii frontierelor impuse prin forță de ruși, transmit agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

Reuniți la Wangels, în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, șefii diplomațiilor din G7 au adoptat sâmbătă o declarație în care arată: "Nu vom recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenția sa militară" în Ucraina.

"Ne reafirmăm hotărârea de a duce mai departe presiunile economice și politice asupra Rusiei, continuând să acționăm uniți", au mai comunicat miniștrii în document.

"Vom continua asistența militară și de apărare în curs pentru Ucraina atâta timp cât este necesar", s-au angajat înalții oficiali.

Consemnând că atacul Rusiei împotriva Ucrainei a fost neprovocat și că ucrainenii sunt în legitimă apărare, ei au cerut Chinei să nu sprijine Rusia prin subminarea sancțiunilor economice internaționale.

Totodată, ei au făcut un nou apel la Belarus "să înceteze facilitarea intervenției Rusiei și să își respecte angajamentele internaționale".

Miniștrii de externe doresc accelerarea eforturilor de eliminare a dependenței de energia din Rusia.

G7 mai cere ca Rusia să înceteze blocada împotriva exporturilor ucrainene de cereale, pentru a evita o criză umanitară majoră. Reprezentanții grupului au arătat că războiul a înrăutățit perspectivele economice mondiale, provocând creșterea prețurilor energiei, combustibililor și alimentelor, care afectează populațiile cele mai vulnerabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău