Miniștrii de externe ai statelor membre ale G7 se întâlnesc sâmbătă și duminică la Liverpool

  • 11 Decembrie 2021 10:03
Miniștrii de externe ai statelor membre ale G7 se întâlnesc sâmbătă și duminică la Liverpool

Miniștrii de externe ai statelor membre ale G7 se întâlnesc sâmbătă și duminică la Liverpool, în nordul Angliei, pentru a demonstra unitatea împotriva "agresorilor globali" și a discuta în special despre Rusia, ale cărei manevre la granița cu Ucraina sunt îngrijorătoare, informează AFP.

Ministrul britanic de externe Liz Truss, a cărei țară deține președinția G7, intenționează să arate că există un "front unit împotriva agresorilor globali". Ea îi va îndemna pe omologii săi din G7 "să facă front comun împotriva comportamentelor rău intenționate - inclusiv pozițiile ruse față de Ucraina - și să se angajeze în materie de securitate și susținere economică pentru a apăra granițele libertății în lume".

Liz Truss, care l-a înlocuit pe Dominic Raab în septembrie în funcția de șef al diplomației britanice, a avertizat, miercuri, în primul său discurs major de politică externă, că Rusia ar face o eroare strategică dacă ar invada Ucraina.

Pe lângă acest subiect sensibil, șefii diplomațiilor din Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit vor discuta despre crizele actuale, în special cea din Myanmar, unde pe 1 februarie a avut loc o lovitura militară și unde, recent, fostul lider civil Aung San Suu Kyi a fost condamnată la închisoare.

De asemenea, miniștrii de externe ar urma să solicite Iranului să oprească escaladarea nucleară și să revină la respectarea acordului de la Viena.

"În acest sfârșit de săptămână, cele mai influente democrații ale lumii vor lua atitudine împotriva agresorilor care încearcă să submineze libertatea și vor transmite mesajul clar că prezentăm un front unit", a declarat Liz Truss.

"Vreau ca țările G7 să își aprofundeze legăturile în domenii precum comerțul, investițiile, tehnologia și securitatea, astfel încât să putem apăra și promova libertatea și democrația în întreaga lume. Voi susține acest lucru în următoarele zile", a adăugat ministrul britanic.

Aceasta este a doua întâlnire față în față din acest an a miniștrilor de externe din țările membre G7 după reuniunea din mai, care a avut loc la Londra.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit vineri la Liverpool, unde s-a întâlnit cu Liz Truss, precum și cu ecologista Annalena Baerbock, care a preluat recent conducerea diplomației germane.

După încheierea reuniunii de la Liverpool, Blinken se va deplasa în Asia de Sud-Est în cadrul unui turneu menit să sublinieze importanța regiunii indo-pacifice, aflate în centrul strategiei americane față de China.

Ca urmare a pandemiei, la muzeul din Liverpool care găzduiește evenimentul G7 vor fi luate măsuri stricte, delegații având obligația să prezinte un test PCR la sosire și să se supună unor testări zilnice.

La acest sfârșit de săptămână, Liz Truss are pe agenda de lucru și întâlniri bilaterale cu omologi din țările membre G7 și UE.

Coreea de Sud și Australia vor participa la întâlnire în calitate de invitați, în timp ce alte țări vor lua parte virtual.

De asemenea, Liz Truss va lansa o inițiativă britanică destinată susținerii unei mai bune colaborări în domeniul investițiilor în "cele mai fragile piețe" din Africa.

Duminică vor fi organizate sesiuni plenare consacrate securității sanitare la nivel global și regiunii indo-pacifice.

Miniștrii de externe din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se vor alătura pentru prima dată reuniunii G7, un semn al importanței tot mai mari a regiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău