Miniștrii de Externe ai R. Moldova și Portugaliei au adoptat o declarație comună la 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

  • 10 Februarie 2023 12:24
Miniștrii de Externe ai R. Moldova și Portugaliei au adoptat o declarație comună la 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Miniștrii Afacerilor Externe ai Republicii Moldova și Republicii Portugheze au adoptat o Declarație comună cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, transmite Biroul de presă al MAEIE.

În declarație se menționează:

„Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Portugheză și Republica Moldova, noi, miniștrii Afacerilor Externe, ne exprimăm profunda apreciere pentru prietenia trainică și neclintită dintre țările noastre.  

Recunoaștem și sprijinim pașii decisivi ai Republicii Moldova în parcursul de aderarea la Uniunea Europeană și salutăm acordarea, în vara anului 2022, a statutului de țară candidată la aderare.  

Recunoaștem importanța reformelor realizate de autoritățile Republicii Moldova, care vizează modernizarea țării și îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor săi, precum și angajamentul consecvent de a contribui la pacea și securitatea în Europa. 

Apreciem rolul important al diasporei moldovenești în Portugalia. Diaspora servește drept punte de legătură între cele două țări ale noastre, consolidând raporturile noastre culturale și economice și demonstrând puterea prieteniei noastre.  

În lumina provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei, solicităm o cooperare și un sprijin din ce în ce mai puternic pentru Moldova, pe măsură ce își consolidează reziliența împotriva amenințărilor multiple și își parcurge calea ireversibilă de aderare la UE. 

Suntem încrezători că angajamentul nostru comun față de valorile UE – democrația, drepturile omului și statul de drept – va continua să servească drept piatră de temelie a prieteniei și parteneriatului nostru.  

Vom continua să aprofundăm și să extindem cooperarea noastră bilaterală și să lucrăm împreună pentru o Europă pașnică și prosperă. 

Nicu Popescu 

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova 

João Gomes Cravinho 

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Portugheze”. 

MAEIE menționează că ocazia aniversării diplomatice a prilejuit vernisarea în incinta ministerului a unei expoziții de pictură realizată de către pictorul moldovean, stabilit cu traiul la Lisabona, Vladimir Onică. Colecția cuprinde o serie de lucrări cu imagini din Portugalia văzută cu lucrările diasporei noastre stabilite la Lisabona.

Expoziția poate fi admirată în holul MAEIE pe parcursul unei luni, începând cu 10 februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău