Miniștrii de externe ai ''grupului celor 9 de la București'' au discutat cu Antony Blinken despre situația din Ucraina

  • 04 Ianuarie 2022 16:03
Miniștrii de externe ai ''grupului celor 9 de la București'' au discutat cu Antony Blinken despre situația din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut luni o convorbire telefonică cu miniștrii de externe ai ''grupului celor 9 de la București'' (B9), a anunțat biroul de presă al Departamentului de Stat american.

Blinken și șefii diplomațiilor țărilor membre ale NATO de pe flancul estic au discutat despre concentrarea destabilizatoare de trupe ale Rusiei de-a lungul frontierei cu Ucraina, nevoia unei poziții NATO unite, prompte și hotărâte pentru apărarea colectivă a aliaților, precum și despre cooperarea transatlantică în chestiuni ce reprezintă preocupări comune, transmite Agerpres.

Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua consultarea strânsă și cooperarea cu toți aliații și partenerii transatlantici, în timp ce acționăm în direcția dezescaladării prin descurajare, apărare și dialog, mai menționează Departamentul de Stat.

Blinken a subliniat angajamentul de neclintit al SUA față de securitatea transatlantică și față de articolul 5 din tratatul NATO, precizează diplomația americană.

Potrivit agenției bulgare BTA, în cadrul acestei discuții ministrul bulgar de externe, Teodora Genchovska, a împărtășit îngrijorările comune cu privire la securitatea Ucrainei, dată fiind concentrarea semnificativă de trupe rusești la frontiera acestei țări.

Ea a salutat eforturile diplomatice menite să convingă Moscova să ia măsuri de dezescaladare a conflictului, în cadrul întâlnirilor următoare în diferite formate, respectiv dialogul bilateral SUA-Rusia asupra stabilității strategice, Consiliul NATO-Rusia și Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În același timp, ministrul de externe bulgar a subliniat nevoia unei apărări și descurajări de încredere pe flancul estic al NATO.

Aliații și-au exprimat solidaritatea cu Lituania, în contextul acțiunilor negative ale Chinei, mai menționează Departamentul de Stat al SUA și MAE bulgar, referire la disputa dintre Beijing și Vilnius după ce Taiwanul a deschis un oficiu de reprezentare în Lituania.

Ministerul de Externe slovac a anunțat de asemenea că șeful diplomației de la Bratislava, Ivan Korcok, a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu omologii săi din B9 asupra situației din Ucraina, transmite agenția TASR.

Discuția s-a axat pe negocierile dintre SUA și Rusia cu privire la securitatea europeană. ''Suntem deschiși pentru un dialog deschis cu Rusia. În același timp însă, vom folosi ca bază pentru aceste discuții principiile care formează baza securității noastre slovace și europene'', a afirmat ministrul Ivan Korcok.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA și celălalt NATO. Rusia își rezumă în acestea cererile adresate Occidentului pentru calmarea tensiunilor alimentate de concentrarea unor importante forțe militare rusești la granița cu Ucraina, stat care, împreună cu americanii și europenii, acuză Moscova că pregătește o ofensivă militară.

Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, și încetarea oricărei activități militare a acestei Alianțe și a SUA în Europa de Est și în spațiul fost sovietic.

SUA și Rusia vor avea consultări bilaterale asupra acestor propuneri pe 10 ianuarie la Geneva, urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie și de o reuniunea în cadrul OSCE pe 13 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău