Miniștrii afacerilor europene s-au reunit în format videoconferință, pentru a discuta despre statul de drept și extinderea UE

  • 10 Noiembrie 2020 08:35
Miniștrii afacerilor europene s-au reunit în format videoconferință, pentru a discuta despre statul de drept și extinderea UE

Miniștrii afacerilor europene din cadrul Consiliului Afaceri Generale se reunesc pe 10 noiembrie, în format videoconferință, pentru a discuta despre statul de drept, extinderea Uniunii Europene (UE) și bugetul pe termen lung al UE, conform site-ului Consiliului, https://www.consilium.europa.eu/.

Cu privire la statul de drept, Consiliul va desfășura o dezbatere pe tema dialogului anual privind statul de drept și va evalua situația din anumite state membre. Dezbaterea are loc în contextul în care Comisia Europeană a publicat la 30 septembrie 2020 primul raport privind statul de drept în UE care abordează aspectele negative și pozitive din toate țările membre UE. Raportul evaluează patru teme principale, care sunt deosebit de relevante pentru situația statului de drept: sistemele naționale de justiție, cadrele anticorupție, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemele de control și echilibru, care sunt esențiale pentru funcționarea eficientă a sistemului de guvernanță democratică, scrie site-ul Comisiei, https://ec.europa.eu/.

Un alt subiect luat în discuție este situația actuală a procesului de extindere în ceea ce privește Republica Albania și Republica Macedonia de Nord. Albania are statutul de țară candidată la aderarea la UE din 2014, în timp ce Macedonia de Nord deține același statut din 2005. La 24 martie 2020, miniștrii afacerilor europene și-au dat acordul politic pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și cu Republica Macedonia de Nord iar la 25 martie au fost adoptate și și concluziile în mod oficial, mai scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul va discuta, de asemenea, despre situația actuală a negocierilor cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. La 5 noiembrie, președinția germană a Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un nou regim general de condiționalitate vizând protejarea bugetului Uniunii. Regimul de condiționalitate permite protejarea bugetului UE în cazul în care se constată că încălcările principiilor statului de drept într-un anumit stat membru afectează sau prezintă un risc substanțial de a afecta buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE, mai scrie site-ul Consiliului.

De asemenea, pe 21 iulie 2020, liderii UE au convenit asupra bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027: 1.824,3 miliarde euro. Combinând cadrul financiar multianual (1.074,3 miliarde euro) și un efort de redresare, cunoscut sub denumirea Next Generation EU (750 de miliarde euro), pachetul își propune să ajute UE să se refacă după pandemia de COVID-19 și să sprijine investițiile în tranziția verde și cea digitală, mai scrie sursa citată.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale a avut loc la 13 octombrie 2020. S-a luat în discuție stadiul negocierilor dintre UE și Regatul Unit, al punerii în aplicare a Acordului de retragere și al eforturilor UE de pregătire în vederea încheierii perioadei de tranziție la 31 decembrie 2020. În cadrul aceleiași reuniuni, președinția germană a UE (iul.-dec. 2020) a elaborat o nouă abordare în ceea ce privește dialogul anual al Consiliului privind statul de drept, miniștrii axându-se pe cei patru piloni: sistemele de justiție, cadrul anticorupție, pluralismul mass-mediei și alte aspecte instituționale legate sistemul de control și echilibru, conform https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, publicat pe https://eur-lex.europa.eu/

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău