Ministra Sănătății Ala Nemerenco participă la o întrunire de nivel înalt care are loc la Tallinn

  • 11 Decembrie 2023 17:19
Ministra Sănătății Ala Nemerenco participă la o întrunire de nivel înalt care are loc la Tallinn

Ministra Sănătății Ala Nemerenco participă la o întrunire de nivel înalt, a inițiativei Țărilor Mici, cu genericul: „Resurse umane pentru sănătate – accelerarea încrederii și transformării”, la Tallinn, Estonia. Alături de oficiali din țări precum Cipru, Islanda, Letonia, Malta, Luxemburg, Muntenegru, Andorra și San Marino, ministra Sănătății a avut două intervenții în cadrul reuniunii.

Discuțiile au vizat oportunitățile actuale pentru inovația digitală, dar și optimizarea performanței resurselor umane din domeniul sănătății, Republica Moldova prezentând politicile sale, care vin să susțină investițiile menite să sprijine creșterea salariilor, atragerea personalului medical în zonele rurale, prin acoperirea mai multor cheltuieli ce țin de navetă, de trai și de dezvoltare profesională, inclusiv facilitarea instruirilor peste hotare ale cadrelor medicale.

În context, ministra Sănătății s-a referit la Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030, care a fost aprobată recent de Guvern. Printre obiectivele-cheie ale strategiei se numără îmbunătățirea sănătății și bunăstării oamenilor cu ajutorul instrumentelor digitale. În discursul său, ministra Sănătății a menționat despre crearea, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, a registrului vaccinărilor împotriva COVID-19 și a gripei, care oferă posibilitatea de a avea date exacte și actualizate în acest sens. Ministra Sănătății s-a mai referit la sistemul de colectare a datelor de sănătate privind bolile transmisibile, ce permite gestionarea cazurilor legate de bolile infecțioase, dar și la îmbunătățirea sistemelor existente de informații, prin crearea modulelor noi.

Întâlnirea reprezintă o oportunitate de a aborda provocările și de a împărtăși progresele spre o sănătate mai bună în țările mici din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău