Ministra Justiției, la Adunarea Generală a Judecătorilor: „De când a primit statutul de țară candidată, Republica Moldova a realizat 6 din cele 9 recomandări pentru sectorul justiție”
-
19 Decembrie 14:48
Peste 300 de magistrați s-au întrunit astăzi, 19 decembrie, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor pentru a alege trei membri în Colegiul disciplinar și patru membri în Colegiul de evaluare și selecție a judecătorilor. Prezentă la eveniment, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat că, de când a obținut statut de țară candidată la aderare, Republica Moldova a realizat șase din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru sectorul justiției, transmite Radio Chișinău.
În prima parte a ședinței, magistrații au aprobat cu majoritate de voturi declarația privind independența financiară a judecătorilor.
Constituirea noilor organe specializate, adică a colegiilor, va contribui la elaborarea unei viziuni clare pentru viitorul sistemului judiciar, a declarat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.
„Acești colegi vor avea o misiune deosebit de importantă. Ei trebuie să asigure transparența, echitatea și profesionalismul în toate procesele de evaluare. Este un moment fundamental pentru a consolida autoadministrarea judecătorească și pentru a stabili direcții clare în activitatea sistemului judiciar pentru viitor”, a spus Sergiu Caraman.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a apreciat realizarea a șase din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru sectorul justiției, de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată în iunie 2022. Ea a subliniat, de asemenea, importanța alegerii transparente a acestor candidați.
„Este realist să observăm că, din iunie 2022, atunci când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată, Comisia Europeană a formulat nouă recomandări pentru noi, dintre care șase vizau sectorul justiției. Aceste șase recomandări pentru sectorul justiției au fost realizate, inclusiv cu eforturile dumneavoastră. Consiliul Superior al Magistraturii și organele specializate au prioritatea de a derula procesele curente care duc la eficiență și la obținerea încrederii și responsabilităților în sistemul judecătoresc. Selecția și cariera judecătorilor constituie elemente cheie pentru asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist. Procedurile disciplinare desfășurate cu transparență, echitate și convingere față de cetățeni, cu aplicarea unitară a legii, reprezintă standarde internaționale care implică responsabilitate și obiectivitate”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
În prezent, circa 400 de judecători își exercită funcția în instanțele din Republica Moldova. Adunarea Generală a Judecătorilor s-a reunit ultima dată pe 1 martie anul curent.