Ministra Educației din România, Ligia Deca, la Chișinău: „România rămâne aproape de Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea sectorului de educație”
-
24 Septembrie 13:25
„România rămâne aproape de Republica Moldova inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea sectorului de educație - colaborarea strânsă pe care o avem deja reprezintă un pas important pentru ca, împreună, să găsim soluții la problemele cu care sistemele noastre se confruntă”, a declarat ministra Educației din România, Ligia Deca, la Conferința internațională „Un viitor luminos dincolo de granițe: investiția în educația și îngrijirea timpurie a copiilor”, eveniment care a avut loc astăzi la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
Ligia Deca a subliniat în cadrul conferinței că România a înțeles importanța educației timpurii, iar noua Lege a învățământului preuniversitar reflectă acest lucru.
„Am extins rețeaua de creșe și grădinițe prin fonduri europene, precum și cu sprijinul Băncii Mondiale și am redus treptat vârsta de intrare în învățământul obligatoriu: grupa mică de grădiniță va deveni obligatorie din 2030. Totodată, avem nevoie ca educația timpurie să se dezvolte în strânsă legătură cu mediul universitar și cu liceele pedagogice - de aceea, vom avea o rută de formare dedicată profesorilor de educație timpurie”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, a declarat în cadrul conferinței că realizările în învățământul preșcolar sunt semnificative, comparativ cu statele din regiune sau chiar cu alte țări europene.
„Structura cheltuielilor care le avem când e vorba de ănvățământul preșcolar este încurajatoare. Suntem la 1,8% din PIB în investiții când vine vorba de grădinițe, comparativ cu o medie europeană de 1,6%, dar media europeană include și învățământul primar”, a precizat Dan Perciun.
Acesta s-a referit și la provocările cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul educației preșcolare.
„Creșterea economică este un provocare majoră. 1,8% din PIB sună bine, dar trebuie și PIB-ul să fie mare. Creștere economică înseamnă investiții mai mari, salarii mai mari în educație. Din punct de vedere al distribuției resurselor actuale, aceasta favorizează învățământul preșcolar”, a punctat Dan Perciun.