Ministerul Sănătății spune care sunt vaccinurile pe care le consideră potrivite pentru R. Moldova

  • 31 Decembrie 2020 11:10
Ministerul Sănătății spune care sunt vaccinurile pe care le consideră potrivite pentru R. Moldova

Vaccinurile pe bază de vector, pe bază de proteină sau inactivat sunt mai atractive pentru Republica Moldova, față de cele mARN, care necesită resurse pentru asigurarea lanțului frigorific. O prioritate în selectarea vaccinului o reprezintă aprobarea de către organele de control, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Potrivit MSMPS, pentru a aduce vaccinul anti-COVID-19 în țară, la 7 decembrie a fost transmisă către COVAX cererea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În același timp, Republica Moldova a aplicat și la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20% a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX. Potrivit ultimelor informații raportate pe platforma COVAX, Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021.

Conform cerințelor, au fost semnate și prezentate formularele A și B, iar Planul de livrare al vaccinului și Strategia de comunicare urmează să fie aprobate pe 15 ianuarie.

Prioritate în asigurarea cu vaccin o vor avea lucrătorii din domeniul medical, adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și cu comorbidități, persoanele și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, persoanele cu comorbidități, lucrătorii din domeniul social, lucrătorii din domeniul de educație, lucrătorii din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior, conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, la solicitare.

În cadrul unei emisiuni TV, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a întreprins pași concreți pentru ca unul din vaccinurile anti-COVID-19, validate la nivel internațional, să ajungă în spitalele din țară. Potrivit președintei, „noi am fi putut avea deja vaccin în țară dacă ministerul era pregătit”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău