Ministerul Sănătății solicită administrațiilor școlilor să țină sub control permanent situația din teritoriu

  • 31 Ianuarie 2020 12:55
Ministerul Sănătății solicită administrațiilor școlilor să țină sub control permanent situația din teritoriu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a expediat vineri, 31 ianuarie, în adresa organelor locale de specialitate în domeniul învățământului și managerilor instituțiilor de învățământ general și profesional-tehnic o circulară privind respectarea metodelor de profilaxie epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în școli, transmite MOLDPRES.

Astfel, pentru evitarea îmbolnăvirilor și depistarea precoce, în sezonul gripal, a infecțiilor respiratorii acute, ministerul recomandă în școli respectarea strictă a regimului de temperatură în sălile de clasă, în conformitate cu regulile și normativele sanitaro-epidemiologice de stat în vigoare; efectuarea zilnică a curățeniei în toate încăperile, cu utilizarea dezinfectantelor; asigurarea în mod obligatoriu a condițiilor de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun); interzicerea exercitării funcțiilor de serviciu pentru personalul cu simptome de gripă, IACRS și SARI ș.a.

În caz de apariție în instituțiile de învățământ a focarelor de gripă și infecțiilor respiratorii acute, concomitent cu măsurile antiepidemice nominalizate, se recomandă suplimentar efectuarea triajului epidemiologic, reținerea la domiciliu de către părinți a copiilor cu afecțiuni respiratorii acute, în caz de necesitate – spitalizarea elevilor și a personalului didactic; evitarea contactului cu persoanele cu risc sporit de infectare etc.

MECC solicită organelor locale de specialitate în domeniul învățământului și administrațiilor școlilor să țină la control permanent situația din teritoriu. Or, în cazul unor situații excepționale, în scopul acordării ajutorului medical, se va apela imediat la Serviciul unic de urgență 112.

Pe data de 30 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență internațională în legătură cu răspândirea coronaviruslui de tip nou, apărut în orașul chinez Wuhan, dar fără restricții de deplasare și comerț. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova a luat act de decizia OMS și va întreprinde măsurile prevăzute în acest sens de regulamentele internaționale.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău