Ministerul Sănătății se transformă în ministerul anti sănătății (Jurnal de Chișinău)

  • 14 Decembrie 2015 11:41
Ministerul Sănătății se transformă în ministerul anti sănătății (Jurnal de Chișinău)

Revista presei din 11 decembrie 2015

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru constată că AIE pleacă și se întreabă dacă vin DA și PPEM? Epoca AIE se apropie de sfârșit, alegătorii PLDM și, într-o măsură puțin mai mică, ai PD și PL migrează către Platforma DA și PPEM, scrie autorul făcând referire la datele BOP. ”Liberal-democrații nu vor recâștiga respectul alegătorilor, dacă vor reveni la guvernare cu „capul plecat”, fără a obține scoaterea instituțiilor statului din buzunarul lui Plahotniuc sau al celora pe care îi reprezintă el. De asemenea, nu poate fi acceptat un premier din partea PD, dacă nu se vrea încurajarea cinismului și dezmățului politicianist, a ticăloșiei și interesului meschin sau criminal. Pe de altă parte, o oarecare flexibilitate în ce privește colaborarea cu grupul Leancă, desprins din PLDM, este în interesul Republicii Moldova”, scrie autorul.

Timpul publică un articol semnat în 2013 de regretatul editorialist Constantin Tănase, în care autorul constata că ”Moldova se află la o nouă răscruce. Ea nu e naționalistă, ea nu are puteri… însă, ea nu va putea supraviețui, decât prin renașterea elementului național originar românesc… Atâta timp cât nu vom fi lăsați în firea noastră și ni se va „confecționa” o altă identitate națională, aici nu va fi liniște. Cărbunii ceia mocnind odată și odată se vor aprinde, și atunci poți să-i bați nu cu cleștele, ci cu rachetele, poți să-i calci cu tancurile și să torni peste ei toată apa Mării Negre, că nu-i vei mai putea stinge...”, scria Constantin Tănase.

A cincea parte din cetățenii Republicii Moldova vor unirea, titrează Jurnal de Chișinău, referindu-se la ultimul sondaj care arată că peste 20 la sută din respondenți susțin unirea cu România. Rezultatele sondajului sunt influențate și de involuțiile din ultimii ani de pe scena politică de la Chișinău, dar și de faptul că azi în România lucrurile merg mult mai bine ca în Republica Moldova, apreciază Jurnal de Chișinău. Totodată, analiștii observă că nu există o forță politică convingătoare care ar promova unirea.

Ministerul Sănătății se transformă în ministerul anti sănătății” - JURNAL de Chișinău publică un interviu cu Iurie Crasiuc, ex-director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească (CNAMUP) Luni, sute de medici din serviciul de urgență din republică au protestat la sediul CNAMUP din capitală fiind nemulțumiți de decizia Ministerului Sănătății (MS) de a-l demite pe directorul interimar Iurie Crasiuc. Acesta spune că destituirea sa este una ilegală făcută pe criterii politice.  El a fost înlocuit cu un nou director, Oleg Creciun,  care este și un donator electoral al PD-ului,  scrie Jurnal de Chișinău.

Gazul românesc, oprit de Moscova cu ajutorul Chișinăului, titrează Adevărul.  Corupția, instabilitatea politică, frica politicienilor de la Chișinău față de Moscova și presiunea exercitată de Rusia asupra Republicii Moldova au făcut ca importul de gaze din România să fie practic suspendat. Acești factori asigură, astfel, funcționalitatea veșnicei strategii a Kremlinului de a menține dependența energetică a Moldovei față de Rusia,  relevă o analiză realizată de Ileana Racheru, cercetătoare în cadrul (IDR).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău