Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale speră că dozele de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în R.Moldova fără întârziere, la mijlocul lunii februarie
-
09 Februarie 2021 13:59
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale speră că dozele de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova fără întârziere, la mijlocul lunii februarie. Despre acest lucru a menționat secretarul de stat, Tatiana Zatâc în cadrul unor dezbateri publice. Ea a precizat că prin intermediul Platformei COVAX vor fi procurate doze de vaccin pentru imunizarea a 20 la sută din populația țării, inclusiv, din regiunea transnistreană. Deocamdată nu se știe care va fi prima persoană vaccinată împotriva COVID-19. Tatiana Zatâc a precizat că sunt mai multe candidaturi. Acestea activează în secțiile de terapie intensivă.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatâc, a informat că prin intermediul Platformei COVAX vor fi procurate doze de vaccin pentru imunizarea a 20 la sută din populația țării, inclusiv, din regiunea transnistreană. Deocamdată nu se știe care va fi prima persoană vaccinată împotriva COVID-19. Potrivit oficialului la moment sunt mai multe candidaturi, iar majoritatea dintre ele activează în secțiile de terapie intensivă.
Data când vor fi livrate primele doze de vaccin, în scrisoarea pe care am primit-o de la COVAX este menționat mijlocul lunii februarie. Având în vedere toate acele etape care au fost până acum și că de fiecare dată răspunsurile au coincis cu evenimentele credem că va fi anume mijlocul lunii februarie pentru a primi primele doze
Tatiana Zatâc a precizat că în această săptămână vor fi organizate instruiri pentru lucrătorii medicali care vor administra vaccinul.
Republica Moldova va accepta și va aproba toate vaccinurile pre-calificate de Organizația Mondială a Sănătății, a menționat, la rândul ei, președinta comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco.
Toate vaccinurile care sunt pre-calificate de Organizația Mondială a Sănătății, de Agenția Europeană a Medicamentului ele sunt eficiente și sigure. Aceste vaccinuri vor fi aprobate și în țara noastră. Noi am extins procentul de acoperire cu vaccin la prețuri preferențiale. Dacă inițial erau până la 30 % am zis că măcar 50 la sută din populație să profite de acest vaccin benevol, gratis, universal și în așa mod să stopăm transmiterea acestui virus în comunitate.
Oamenii trebuie să rămână în continuare vigilenți și să se protejeze împotriva virusului, recomandă experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc.
Pandemia nu s-a sfârșit. Am făcut foarte multe ca să oprim valul îmbolnăvirilor, dar trebuie să rămânem vigilenți și recomandarea mea este ca și sistemul medical, și populația, să rămână în regim de alertă. Să ne protejăm de acest virus pentru că vor veni încă valuri. Noi nu avem, cu regret, vaccinuri în cantități suficiente. Suntem o țară mică și săracă, dar avem totuși acces la măști și putem să ne protejăm și să preîntâmpinăm.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova urmează să ajungă la prima etapă peste 24 de mii de doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech și 264 de mii de doze produse de AstraZeneca.
La prima etapa de vaccinare, vor fi imunizați, prioritar, lucrătorii medicali, iar procesul de imunizare va depinde de disponibilitatea vaccinului în țara noastră.