Ministerul Sănătății lucrează la un concept de E-medicină, care va digitaliza sistemul

  • 30 Septembrie 2021 18:31
Ministerul Sănătății lucrează la un concept de E-medicină, care va digitaliza sistemul

În Republica Moldova există un sistem electronic în cadrul sistemului medical. Însă nu toate instituțiile medicale sunt conectate la sistem. „Doar 43 de registre sunt conectate, însă nu toate comunică între ele. De aceea, ele trebuie făcute inter-operabile”, a declarat Zinaida Bezverhni, secretar de stat la Ministerul Sănătăți, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media.

Ministerul Sănătății lucrează la un concept de E-Medicină. Un prim concept de E-Sănătate a început să fie elaborat în 2012, dar nu a fost finalizat. Acum s-a revenit la ideea de digitalizare a sistemului de medicină. „Noi trebuie să elaborăm mai întâi conceptul de E-Sănătate, după care acesta să fie pus în aplicare prin soluții sectoriale”, a precizat Zinaida Bezverhni.

Digitalizarea presupune aplicarea unei fișe electronice a pacientului. Această fișă va conține toate datele medicale ale pacientului, iar sistemul va avea acces la datele respective, cu protejarea confidențialității, a datelor cu caracter personal. Fișa electronică va fi, cu alte cuvinte, un dosar electronic al pacientului, care va fi gestionat în cadrul unui ghișeu unic, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.  

Asistența medicală presupune anumite etape: investigații de laborator, investigații la aparate medicale, prescrierea și eliberarea medicamentelor. Prin fișa medicală electronică va fi evitată situația când pacientul care ajunge în spital este pus să repete unele analize, pe care le-a dat la policlinică. Sistemul automat va oferi datele de pe fișa electronică a pacientului și ele vor fi disponibile în toate instituțiile sistemului medical. „De exemplu, în imagistică: ne dorim ca în acele zone rurale unde există un aparat de Roentgen, dar nu există radiolog sau imagist, pacientul să poată să meargă cu pelicula la un centru medical unde există un asemenea specialist, care să poată interpreta rezultatul investigației și poate da soluția. Toate acestea se încadrează în conceptul cartelă medicală electronică. În multe țări ea reprezintă un card, toate datele fiind stocate acolo”, a spus Zinaida Bezverhni.

Programarea pentru consultații în centrele de sănătate ale medicinii primare, care sunt conectate sistemul informațional, va fi mult mai ușoară. Ea va fi făcută tot printr-un apel telefonic la un Call Centru. Acest Call Centru deja există, dar întrucât acum sistemul informațional este fragmentat și nu toate modulele sunt conectate la rețea – nu toate centrele de sănătate au acces la sistem, deci programarea încă nu este funcțională.  „Acum încercăm să-l facem să fie universal din punctul de vedere al acoperii”, a declarat Zinaida Bezverhni.   

O altă prioritate în implementarea sistemului informațional în sistemul medical este rețeta electronică. „Dacă am avea astăzi rețeta electronică, medicamentele ar putea fi accesate mai ușor, de la domiciliu. Acum nu avem disponibile aceste soluții digitale. Trebuie să mergem cu pași rapizi, ca să implementăm aceste două instrumente mari”, a mai spus Zinaida Bezverhni.  

În opinia secretarului de stat, implementarea unei concepții de E-sănătate ar eficientiza sistemul de sănătate, căci digitalizarea presupune nu doar crearea documentelor în format electronic, ci și eficientizarea propriu-zisă a proceselor. Pentru că foarte multe dintre ele sunt o rutină, care înseamnă pierdere de timp.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău