Ministerul Sănătății lansează o campanie națională de conștientizare a semnelor accidentului vascular cerebral
-
29 Octombrie 2024 14:27
O campanie națională de conștientizare a semnelor accidentului vascular cerebral (AVC) a fost lansată astăzi la Chișinău, de către Ministerul Sănătății. Cele 13 centre dedicate tratamentului AVC, inaugurate în mai multe regiuni ale Republicii Moldova, vor oferi servicii de diagnostic timpuriu și tratament. Programul mai include difuzarea unui spot video informativ despre principalele semne ale AVC-ului, împreună cu activități de informare în școli și comunități.
Campania își propune să informeze populația despre simptomele accidentului vascular cerebral, care includ asimetria feței, vorbirea incoerentă și slăbiciunea unui braț. Cele 13 centre sunt dotate cu echipamente moderne, cum ar fi tomografe computerizate și aparate Doppler, pentru a asigura servicii eficiente de diagnostic timpuriu și tratament, a declarat ministra sănătății, Ala Nemerenco.
„Toate centrele au fost dotate cu tomografie computerizată, 7 carduri telestroke, aparate Doppler, electroencefalografe, aparate pentru detectarea venelor, dar și alte dispozitive mai mici consumabile. Deci este foarte important ca să recunoaștem simptomele de debut ale bolii sau semnele sale. Și aceasta este de fapt scopul campaniei noastre de informare pe care o lansăm astăzi, fiindcă ne-am setat un scop să tratăm 90% din toate AVC și să reducem cu 10 % numărul de AVC până în 2030”, a spus Ala Nemerenco.
În primele nouă luni ale anului curent, peste 7300 de pacienți cu suspiciune de AVC au fost examinați în noile centre inaugurate, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a timpului mediu de intervenție al ambulanțelor, acesta fiind acum la jumătate de la apariția simptomelor până la internare, a mai declarat ministra sănătății.
Prezent la eveniment, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a subliniat importanța colaborării internaționale în această campanie.
„Prin creșterea gradului de conștientizare, ne propunem să ajutăm oamenii să acționeze rapid la primele simptome, salvând astfel vieți și prevenind consecințele grave ale bolii asupra sănătății pe termen lung. Campania de astăzi este rezultatul unei colaborări de lungă durată între Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Biroul de Cooperare al Elveției, prin intermediul proiectului „Viața sănătoasă”. Împreună ne angajăm sa promovăm o cultură a prevenției și educației”, a menționat Guido Beltrani.
Republica Moldova se află printre primele 10 țări la nivel mondial în ceea ce privește incidența cazurilor de accident vascular cerebral. Rata mortalității cauzate de această afecțiune este de trei până la patru ori mai mare decât în Uniunea Europeană, iar 35% din cei aproximativ 10.000 de pacienți afectați decedează în perioada acută.