Ministerul Sănătății lansează o campanie de comunicare pentru a promova reformele

  • 16 Februarie 2017 14:18
Ministerul Sănătății lansează o campanie de comunicare pentru a promova reformele

Ministerul Sănătății a lansat o campanie de comunicare pentru a promova o serie de reforme pe care, însă, nu le-a realizat deocamdată.

În mod special, ministerul se axează pe trei direcții și anume: adresarea pacienților în primul rând la medicul de familie, și nu direct la specialiști, modalitatea de a beneficia de medicamente compensate și crearea unei rețele de spitale regionale performante. 

Mulți pacienți preferă să meargă direct la medicii specializați atunci când au probleme de sănătate și ocolesc vizitele la medicul de familie, iar în aceste cazuri, trebuie să plătească pentru consultații. Potrivit Ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, serviciile ambulanțelor, ale medicinii de urgență, sunt utilizate de cetățeni chiar și atunci când este suficientă adresarea la medicul de familie, precum în cazul bolilor cronice.

Întrebată despre faptul că în multe localități nu sunt medici de familie, Ruxanda Glavan a declarat că urmează să fie revizuite competențele acestora pentru eliberarea lor de unele sarcini birocratice, pentru a putea comunica mai mult cu pacienții.

”Înțelegem că trebuie să intervenim în protocoalele de activitate ale medicilor de familie, să eliberăm medicul de familie de acele acțiuni care astăzi îi ocupă timp, pentru că să-i oferim acest timp pentru comunicarea cu pacientul. Implementarea sistemului informațional va constitui o facilitare semnificativă pentru activitatea medicilor de familie”, a declarat Ruxanda Glavan.

Îndemnul Ministerului Sănătății de adresare la medicul de familie în primul rând este unul corect, dar nu este suficient, în contextul în care multe localități se confruntă cu lipsa acestor specialiști, a menționat directorul de programe al Centrului de Politici și Analize în Sănătate, Stela Bivol.

Ministrul Sănătății a mai spus că eliberarea medicamentelor compensate deocamdată nu poate fi urmărită în regim real, deoarece nu funcționează încă sistemul național de asistența medicală primară, dar ea a dat asigurări că acesta va fi operațional din 2017. O altă promisiune a Ministerului Sănătății vizează modernizarea spitalelor raionale, care să răspundă necesităților tuturor pacienților, fără a fi necesară deplasarea lor în capitală.

Acestea ar urma să beneficieze de dotări cu echipamente moderne de diagnosticare și tratament și vor oferi servicii medicale în domeniile: medicină internă, chirurgie generală, pediatrie, ginecologie și obstetrică, ortopedie și traumatologie, urologie, otorinolaringologie și oftalmologie. Despre acest proiect, însă, ministrul Sănătății nu a dorită să ofere mai mute detalii, menționând că va fi subiectul altui eveniment public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău