Ministerul Sănătății încurajează cetățenii să sesizeze autoritățile responsabile și să le solicite stârpirea lanurilor de ambrozie

  • 30 August 2022 15:16
Ministerul Sănătății încurajează cetățenii să sesizeze autoritățile responsabile și să le solicite stârpirea lanurilor de ambrozie

Măsura principală de prevenire a alergiei constă în evitarea expunerii la ambrozie. Pentru a putea fi diminuat contactul cu aceasta, planta trebuie să fie nimicită. Tratamentele medicamentoase recomandate de medicul alergolog au menirea doar să reducă amplitudinea simptomelor. Oferirea accesului gratuit la medicamente antialergice persoanelor, majoritatea sănătoase, cu alergie la ambrozie, nicidecum nu va soluționa incidența acestor stări, soluția fiind eradicarea buruienii, anunță Ministerul Sănătății.

Astfel, Ministerul Sănătății sugerează autorităților locale să se concentreze pe desfășurarea acțiunilor de combatere a buruienii, cu efecte negative asupra sănătății populației, nu ocazional, în lunile august-septembrie, când sezonul de înflorire este în toi, dar cu regularitate.
 
Încurajăm cetățenii să sesizeze autorităților și să le solicite stârpirea lanurilor de ambrozie.
 
Potrivit legislației, responsabili de distrugerea ambroziei sunt proprietarii sau administratorii de terenuri și autoritățile publice locale în gestiunea cărora se află spațiile de lângă drumurile publice, căile ferate, parcuri, lacuri, zone de agrement, etc.
 
Responsabile de verificarea și monitorizarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia sunt subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică”, menionează instituția. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău