Ministerul Sănătății | Cod portocaliu de rujeolă în R.Moldova

  • 20 August 2018 13:22
Ministerul Sănătății | Cod portocaliu de rujeolă în R.Moldova

Autoritățile au instituit astăzi, 20 august, cod portocaliu pentru rujeolă, după ce mai mulți copii s-au îmbolnăvit în ultima perioadă. Decizia a fost luată în această dimineață la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată de premierul Pavel Filip.

Până acum, au fost confirmate circa 100 de cazuri de rujeolă, iar alți 86 de copii sunt suspectați că ar avea această boală. Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în sudul Republicii Moldova, în raionul Ceadâr-Lunga și în Taraclia. La fel, câțiva copii din raioanele Ungheni și  Strășeni  s-au îmbolnăvit. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a precizat că majoritatea copiilor care s-au îmbolnăvit de rujeolă fac parte dintr-o confesiune religioasă, fără a preciza care este aceasta.

„Unele impedimente în prevenirea rujeolei sunt invocate și de confesiunea religioasă. Toți acești peste 100 de copii fac parte din această confesiune, care nu sunt atât de deschiși și cooperanți cu autoritățile”. 

Autoritățile spun că asistăm acum la un focar de rujeolă care se răspândește rapid și au instituit cod portocaliu de rujeolă. Acest lucru presupune că elevii nevaccinați ar trebui să fie imunizați până la începutul unui nou an școlar. Totodată, minorii nevaccinați nu vor fi primiți în școli și grădinițe. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. 

„Ne propunem să stabilim situația fiecărui copil. Dacă ei nu au fost vaccinați la vârsta indicată, vom veni cu mai multe măsuri pentru a relua vaccinarea acestora până la sfârșitul anului curent”. 

Printre motivele îmbolnăvirii de rujeolă ar fi rata mică de vaccinare, dar și iresponsabilitatea unor instituții publice, susține premierul Pavel Filip.

„Vă închipuiți ce se va întâmpla dacă acești copii care au rujeolă vin în școli la întâi septembrie, acolo unde sunt alți copii nevaccinați? Faptul că această ședință vine din partea mea vorbește că aceste instituții nu funcționează bine. Alarma trebuia să vină de la alte instituții.”

Ministerul Sănătății amintește că situația epidemică în cazul rujeolei continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine - Ucraina și România. Rujeola este o maladie contagioasă, iar un copil bolnav poate să infecteze alți 18, rata complicațiilor majore atingând 30%. 

Situația privind rujeola s-a înrăutățit din cauza cazurilor înregistrate în rândul copiilor care s-au aflat la odihnă la o tabără din satul Morenii Noi, raionul Ungheni. Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. S-a constatat că, adolescentul, împreună cu frații și surorile sale, a fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă propriu-zisă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău