Ministerul Sănătății: Cheltuielile suportate de pacienți la procurarea medicamentelor parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu peste 50% în noiembrie

  • 30 Decembrie 2021 14:40
Ministerul Sănătății: Cheltuielile suportate de pacienți la procurarea medicamentelor parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu peste 50% în noiembrie

Mai mulți beneficiari de medicamente compensate, mai multe rețete prescrise și produse farmaceutice eliberate, o reducere considerabilă a contribuției pacienților pentru medicamente parțial compensate ar fi rezultatele aplicării, începând cu 1 noiembrie curent, a noii metodologii de calcul a sumelor fixe compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM). Informațiile au fost prezentate de secretara de stat a Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon, în cadrul unei conferințe de presă.

Cheltuielile din fondurile AOAM pentru preparatele compensate eliberate în noiembrie curent s-au majorat cu circa 9 milioane de lei față de luna octombrie și astfel au ajuns la circa 63 de milioane de lei.

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor a revenit medicamentelor destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, pentru care în noiembrie s-au alocat cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe 10 luni 2021.

„În luna noiembrie, cheltuielile pacienților pentru medicamente parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu 57,3%, iar numărul denumirilor comerciale de medicamente oferite gratuit s-a dublat, de la 92 de poziții la 172.

Totodată, în luna noiembrie au fost prescrise și valorificate în farmacii aproximativ 324 de mii de rețete pentru medicamente parțial compensate, cu 17 mii mai multe față de media pe zece luni ale 2021. Aceste cifre vorbesc despre eficiența noii metodologii și despre faptul că sporește accesul populației la medicamente”, a declarat directorul CNAM, Ion Dodon.

Secretara de stat a Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni a oferit câteva exemple care demonstrează că accesul populației la medicamente s-a îmbunătățit.

Dacă pentru o cutie de Rosuvastatinum, un medicament important pentru prevenirea complicațiilor maladiilor cardiovasculare, pacienții plăteau circa 100 de lei, începând cu luna noiembrie, pentru același medicament, achită mai puțin de 20 de lei. Pentru altă denumire comercială a Rosuvastatinum cetățenii plăteau anterior 92 de lei, iar din noiembrie –  doar 10 lei.

Totodată, pentru Acidum Acetylsalicylicum pacienții achitau 38 de lei, iar din noiembrie –  șapte lei. Pentru altă denumire comercială a Acidum Acetylsalicylicum persoanele plăteau circa nouă lei, iar din noiembrie primesc preparatul gratuit.

„S-a dublat numărul medicamentelor care se oferă gratuit pacienților. Mecanismul de compensare a medicamentelor a fost introdus în 2005. Atunci pe listă erau doar 35 de denumiri, iar acum sunt 159. Urmează să anunțăm și despre alte acțiuni ale Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină menite să asigure accesul mai bun al populației, atât la medicamente compensate cât și la dispozitive medicale compensate. Accesul la medicamente nu înseamnă doar prezența fizică a preparatelor în farmacii, dar și accesul economic – atunci când pacientul nu are cheltuieli mari în urma administrării medicamentelor”, a spus secretara de stat a Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni.  

Potrivit Ministerului Sănătății, în primele 11 luni ale anului curent au beneficiat de medicamente compensate 712 mii de pacienți, dintre care 12 500 de beneficiari noi, doar în luna noiembrie.

Noul mecanism de calcul al sumelor compensate pentru medicamente, aplicat din 1 noiembrie 2021, are scopul de a spori accesul populației la produse farmaceutice și de a micșora cheltuielile gospodăriilor casnice pentru medicamente. Metodologia presupune stabilirea unui singur plafon de compensare – suma fixă compensată. Astfel prețul medianic cu amănuntul al preparatelor parțial compensate, în funcție de denumirea comună internațională și doză, este acoperit în proporție de 100% din fondurile AOAM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău