Ministerul Sănătății: Ce reprezintă imunizarea și cum acționează un vaccin

  • 28 August 2020 12:30
Ministerul Sănătății: Ce reprezintă imunizarea și cum acționează un vaccin

Scopul vaccinării este de a crea imunitate artificială, identică cu cea naturală, dar fără ca persoana să suporte boala, disconfortul sau posibilele complicații grave. Vaccinurile sunt produse din bacterii, virusuri slăbite sau inactive, ca să nu mai poată provoca boala. Informații despre ce este imunizarea și cum acționează un vaccin se regăsesc într-un spot video lansat în cadrul campaniei „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, transmite IPN.

Specialiștii explică – dacă același tip de virus sau bacterie pătrunde în corp repetat, chiar și după mai mulți ani, anticorpii formați vor apăra organismul și nu vor permite bolii să se dezvolte.

Până la apariția vaccinurilor, exista o singură cale de a deveni protejat de unele boli infecțioase – trebuia să fii infectat, să suporți boala, deseori în formă gravă și, cu mult noroc, să te însănătoșești. Imunitatea naturală este un mecanism foarte eficient de protecție a organismului. Doar că, pentru a obține această protecție naturală, trebuia să suporți toate consecințele și posibilele riscuri de complicații ale bolii.

În medie, organismul are nevoie de o săptămână pentru a „învăța” cum să lupte cu un microb necunoscut. Până la producerea anticorpilor într-un număr suficient, microbii se înmulțesc și atacă organismul provocând boala. În unele cazuri, sistemul imun nu reușește să răspundă suficient de repede la atacul agenților externi și boala progresează.

Vaccinurile produse din agenți atenuați sau inactivi sunt, de obicei, introduse în organismul prin intermediul injecțiilor. Sistemul imun reacționează la introducerea vaccinului în același mod, ca și la infecția naturală – produce anticorpi, care se aseamănă cu cei apăruți după suportarea infecției naturale. Acești anticorpi se păstrează în sânge creând imunitate sau protecție față de acele boli infecțioase pentru care este destinat vaccinul. În cazul în care persoana va fi vreodată expusă infecției reale, acești anticorpi o vor proteja.

Campania „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!” este inițiată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău