Ministerul Sănătății: Autoritățile dispun de suficiente stocuri de medicamente, iar Centrul Covid de la Moldexpo va fi reactivat doar în caz de necesitate

  • 12 Ianuarie 2022 13:26
Ministerul Sănătății: Autoritățile dispun de suficiente stocuri de medicamente, iar Centrul Covid de la Moldexpo va fi reactivat doar în caz de necesitate

Autoritățile se așteaptă la un nivel de infectare cu Covid-19 a trei-patru mii de persoane pe zi și pregătesc un plan cu mai multe scenarii pentru a face față valului cinci de infectare în Republica Moldova: scenariu de cod galben, cod portocaliu și cod roșu, fiecare însemnând un anumit număr de paturi pregătite, inclusiv pentru terapie intensivă. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a afirmat astăzi într-o conferință de presă că autoritățile dispun de suficiente stocuri de medicamente, iar Centrul Covid de la Moldexpo va fi reactivat doar în caz de necesitate, transmite Radio Chișinău.

În conferința de presă ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că incidența în ultimele șapte zile a crescut cu 7% comparativ cu săptămâna precedentă, ieri înregistrându-se peste o mie de cazuri noi. Ultima dată un număr similar de cazuri s-a înregistrat anul trecut, la mijlocul lunii noiembrie. Totodată, este îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri de infectare în rândul copiilor, cu circa 50%, potrivit Alei Nemerenco care a menționat că, totuși, mortalitatea și cazurile grave sunt în descreștere. Ministra Sănătății a subliniat că există suficiente paturi în cazul unei creșteri semnificative a numărului de bolnavi:

”Avem reactivate în total pe țară 1 235 de paturi dintre care 215 pentru terapie intensivă. Ocupate, azi dimineața, aveam 1 011 și 142 de pacienți la terapie intensivă. Avem organizate paturi în toate zonele țării. Pentru codul de incidență portocaliu, în total vom avea 20 626 de paturi inclusiv 302 pentru reanimare. În cod roșu vom activa un total de 4 625 de paturi, dintre care 412 la terapie intensivă”

Ministra sănătății a făcut apel din nou la populație să respecte regulele de protecție împotriva Covid,-  să poarte măști în  spații publice și să se vaccineze.

”Persoanele nevaccinate și cele cu afecțiuni cronice se confruntă cu un risc mult mai mare să facă o formă severă de Covid care duce  la spitalizare și chiar la deces. Vă chemăm să vă vaccinați, să efectuați doza booster, să purtați mască, să evitați aglomerațiile, dar cel mai important - să aveți grijă de cei mai vulnerabili: de copii, femeile gravide, bătrânii și cei bolnavi. Desigur că împreună putem trece mai ușor de acest val și depinde doar de noi și de comportamentul nostru cât de greu va fi el”.

În ceea ce privește tulpina Omicron, potrivit Alei Nemerenco, aceasta nu a atins nivelul unei transmiteri comunitare și este sporadică, reprezentând 10% din toate cazurile.

1 139 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova. Totodată, au fost raportate alte 17 decese ceea ce ridică la 10.400 cifra deceselor de la începutul pandemiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău