Ministerul Sănătății a lansat astăzi o campanie de combatere a corupției

  • 10 Iulie 2014 15:34
Ministerul Sănătății a lansat astăzi o campanie de combatere a corupției

Ministerul Sănătății a lansat astăzi o campanie de combatere a corupției în instituțiile medicale.

În spitale și policlinici vor fi afișate postere cu mesajul ”Nu da mită!” și informații despre sancțiunile pe care le riscă cei care o fac. Autoritățile afirmă, în acest context, că sistemul medical din Republica Moldova asigură pe deplin necesitățile pacienților ce au poliță și că aceștia nu trebuie să achite plăți suplimentare, formale sau informale. Relatează Natalia Zaharescu.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că asigurarea medicală le oferă cetățenilor acces gratuit la servicii medicale de calitate. În ultimii ani au fost reparate și dotate mai multe instituții medicale, iar polița de asigurare medicală a fost completată cu aproximativ 300 de investigații noi.

Cu toate acestea, mulți pacienți continuă să fie impuși să plătească adăugător pentru unele servicii sau medicamente, a subliniat Andrei Usatâi, care a adus și unele exemple.

În cadrul campaniei, în toate instituțiile medicale vor fi afișate postere care informează că cei care oferă mită riscă închisoare de până la 6 ani, iar cei care o acceptă, de până la 7 ani. Deocamdată, nici un medic nu a fost demis din funcție pentru corupție, fiind doar transferați în alte posturi, a subliniat Andrei Usatâi.

Cetățenii, pe de altă parte, nu au încredere în rezultatele acestei campanii anticorupție.

În cadrul campaniei, vor fi difuzate și spoturi TV și radio de descurajare a corupției în instituțiile medicale. Un studiu realizat în 2012 arată că 16 la sută dintre pacienți au oferit plăți neformale cadrelor medicale din policlinici, iar 30 la sută, medicilor din spitale. Datele Ministerului Sănătății arată că, în prezent, peste 80 la sută din populație deține poliță de asigurare medicală, iar bugetul asigurărilor medicale se ridică anul acesta la peste 5 miliarde 400 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău