Ministerul Sănătății a actualizat Protocolul „Infecția cu coronavirus de tip nou”

  • 24 Ianuarie 10:48
Ministerul Sănătății a actualizat Protocolul „Infecția cu coronavirus de tip nou”

Protocolul Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou” a fost actualizat conform noilor date disponibile care se referă la conduita optimă a pacienților pozitivi la COVID-19, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Sănătății.

Documentul se bazează pe recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și reprezintă un model de referință pentru elaborarea protocoalelor clinice de către instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova. Mai exact, protocolul a fost actualizat de grupul de autori în colaborare cu specialiștii din sistemul național de sănătate, scrie sursa citată.

Astfel, a fost completat capitolul epidemiologie cu date privind ultima variantă clasificată ca și tulpină de îngrijorare – Omicron. „La definiția de caz „suspect de COVID-19” au fost actualizate criteriile clinice precum debut acut de febră și tuse sau debut acut al trei sau mai multe simptome: febră, tuse, slăbiciune, oboseală generală, ​​cefalee, mialgie, durere în gât, rinoree, dispnee, anorexie, greață, vomă, diaree, stare mentală alterată”, indică ministerul de resort.

La capitolul profilaxie specifică au fost incluse noțiuni precum doza suplimentară și doza booster de vaccin împotriva COVID-19, dar care nu a determinat schimbarea definiției pentru persoana vaccinată.

Actualizări au fost realizate și la capitolul profilaxie nespecifică, care se referă la aplicarea carantinei. Mai exact, durata carantinei a fost redusă de la 14 zile la 10 zile. Prin urmare, persoana nevaccinată care a avut contact direct cu o persoană pozitivă la COVID-19 va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile. În această perioadă, starea de sănătate va fi monitorizată, iar regimul de carantină poate fi întrerupt după a 5-a zi dacă persoana nu prezintă simptome și cu condiția că se va efectua un test PCR COVID-19 sau un test rapid antigen cu un rezultat negativ.

În scopul implementării Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie, pe 25 ianuarie, Ministerul Sănătății, cu suportul OMS, va desfășură un curs de instruire în format online pentru lucrătorii medicali din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,3
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:10,8 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
21
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău