Expert | Federația Rusă este cea care încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova

  • 19 Mai 2022 13:45
Expert | Federația Rusă este cea care încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu a cerut ieri în fața Parlamentului European retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, subliniind că prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea statului nostru. În același timp, Ministerul rus de externe este nemulțumit de politica Chișinăului și pune la îndoială respectarea acestui statut de către autoritățile moldovene. La rândul lor, experții atenționează că, de fapt, Federația Rusă este cea care încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat în fața parlamentarilor europeni că R. Moldova rămâne angajată în procesul de soluționare pașnică a conflictului transnistrean, păstrând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor recunoscute pe plan internațional. Șefa statului a atenționat că tensiunile recente din regiunea transnistreană au sporit îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare și a spus că Guvernul depune un efort considerabil pentru a menține situația stabilă și pașnică. Maia Sandu susține că astăzi nu există nici o amenințare imediată ca Republica Moldova să fie atrasă în război.

Maia Sandu a subliniat că R. Moldova este o țară neutră prin Constituție și a cerut din nou retragerea trupelor ruse, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că unele acțiuni și declarații ale Chișinăului pun la îndoială faptul că autoritățile moldovene respectă principiul de neutralitate.

Declarațiile oficialului rus fac parte din retorica geopolitică a Rusiei, a comentat pentru Radio Chișinău, expertul Ion Manole, directorul executiv al PromoLex:

Zaharova trebuie să realizeze că R. Moldova este un stat independent, un stat suveran, avem agenda noastră. Acțiunile Chișinăului nu au nicio conotație negativă, niciun caracter care ar viola anumite norme ale dreptului național sau cel internațional. Respectiv, aceasta este o retorică, este o luptă politică sau, la momentul de față, geopolitică.

În același timp, directorul PromoLex a subliniat că, de fapt, Moscova este cea care încalcă statutul de neutralitate, iar armata rusă se află ilegal pe teritoriul a R. Moldova:

Anume Federația Rusă încalcă statutul de neutralitate a R. Moldova sub diverse aspecte și evită să-și respecte angajamentele sale de a evacua aceste trupe de pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a munițiilor de la Cobasna. Deci, anume Federația Rusă încalcă acest statut de neutralitate și nicidecum altcineva. Pentru că neutralitatea presupune lipsa oricăror trupe străine pe teritoriul nostru. Noi avem numeroase trupe, avem un număr foarte mare de cetățeni cu pașapoarte emise în mod netransparent de Federați Rusă în stânga Nistrului, fără acordul și fără posibilități de a ține o evidență din partea Chișinăului, cum ar fi fost în mod normal. Îmi pare rău că, după 30 de ani, noi n-am reușit să obținem această evacuare a trupelor ruse, deși procesul trebuia să se încheie în 2003”.

Numărul trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană oscilează, potrivit diferitor surse, între 1 200 și 2 000 de militari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău