Ministerul rus de Externe cere Ambasadei SUA din Moscova să nu se amestece în afacerile interne ale Rusiei

  • 08 Februarie 2023 10:05
Ministerul rus de Externe cere Ambasadei SUA din Moscova să nu se amestece în afacerile interne ale Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut într-o notă oficială transmisă marți Ambasadei SUA din Moscova să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, a declarat marți o sursă diplomatică apropiată de conducerea MAE pentru agențiile de presă oficiale ruse TASS și RIA Novosti, transmite Agerpres.

„Ambasadei SUA la Moscova i-a fost transmisă la 7 februarie o notă oficială prin care i se cere să înceteze să desfășoare activități incompatibile cu statutul unei misiuni diplomatice, ceea ce constituie ingerință în afacerile interne ale Federației Ruse", a declarat interlocutorul celor două agenții de presă ruse.

În nota oficială înmânată ambasadoarei SUA la Moscova, diplomația rusă susține că, în pofida avertismentelor repetate, misiunea diplomatică americană își continuă activitatea nocivă în spațiul informațional, își permite să facă declarații nepotrivite despre conducerea Rusiei și răspândește informații false despre forțele armate ruse, dar nu a precizat ce declarații are în vedere.

„Diplomații americani au fost avertizați împotriva încercărilor de a desfășura activități subversive, prin recrutarea unor 'agenți de influență' cu scopul de a semăna discordie și dezbinare în societatea rusă, de a instiga la proteste antistatale", a afirmat sursa citată de RIA Novosti în pagina sa electronică.

Mai mult, MAE rus avertizează că angajații ambasadei SUA implicați în astfel de activități vor fi expulzați indiferent de funcția pe care o ocupă, potrivit celor două agenții de presă de stat.

Ministerul rus de Externe mai susține că a adresat un mesaj ferm noii ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, cu privire la necesitatea de a aplica cu strictețe legislația rusă în vigoare și de a înceta activitățile care contravin cererilor Moscovei și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat că ambasada americană a primit o notă diplomatică de la Ministerul rus de Externe, dar a precizat că politica generală a departamentului este de a nu comenta corespondența diplomatică, relatează Reuters.

Lynne Tracy, vorbitoare de limba rusă, a fost numită ambasador al SUA în Rusia la sfârșitul anului trecut, devenind prima femeie care ocupă acest post la Moscova, succedându-i lui Sullivan, care și-a încheiat misiunea în septembrie anul trecut după trei ani la post în Rusia.

La 30 ianuarie, noua ambasadoare a vizitat Ministerul rus de Externe pentru a prezenta copiile scrisorilor de acreditare.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a spus atunci că speră ca Lynne Tracy să țină cont de greșelile predecesorilor ei și să nu interfereze în afacerile interne ale Rusiei, notează RIA Novosti.

Încă de la sosirea sa în capitala rusă, Lynne Tracy a pledat luni pentru dialog cu Kremlinul, în pofida "tensiunii fără precedent" între Washington și Moscova.

Relațiile dintre Rusia și SUA sunt la cel mai scăzut nivel de la declanșarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei, ceea ce i-a atras Moscovei sancțiuni fără precedent din partea Occidentului și măsuri de izolare pe scena internațională. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău