Ministerul rus al Apărării a recunoscut atacul cu rachete de la Kremenciuk

  • 29 Iunie 2022 10:29
Ministerul rus al Apărării a recunoscut atacul cu rachete de la Kremenciuk

Ministerul Apărării din Rusia a recunoscut, marți seară, că atacul cu rachete asupra orașului ucrainean Kremenciuk, în care au murit civili, a fost lansat de armata rusă - scrie Sever.Realii, un proiect media al Radio Svoboda.

Sursa menționează că un raport al Ministerului rus al Apărării precizează că lovitura a fost dată cu "arme de înaltă precizie" asupra unui obiectiv militar - "hangare cu arme și muniții primite din Statele Unite și țări europene amplasate în zona fabricii de mașini din Kremenciuk". Raportul subliniază de două ori că a fost o lovitură de precizie și că "detonarea muniției depozitate pentru armele occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncțional situat lângă fabrică".

Comunicatul ministerului nu spune nimic despre victimele înregistrate în rândul civililor. Sever.Realii scrie că uzina de mașini din Kremenciuk, într-adevăr, este situată în apropierea mall-ului Amstor, însă nu este clar de ce ministerul rus afirmă că centrul comercial este nefuncțional. Potrivit autorităților ucrainene și martorilor oculari, mall-ul era deschis. Inițial, a fost raportat faptul că, în momentul atacului, în mall erau peste 1.000 de persoane. Ulterior, însă, autoritățile au precizat că mulți vizitatori au reușit, totuși, să părăsească centrul comercial înainte de atac, datorită alertei de raid aerian.

Mall-ul Amstor a ars aproape complet în urma bombardamentului. Cel puțin 18 persoane au murit și 59 au fost rănite, iar alte câteva zeci de persoane au fost date dispărute. Autoritățile ucrainene au calificat atacul drept atac terorist și crimă de război. Liderii țărilor occidentale și membrii G7, care s-au reunit la un summit în Germania, au condamnat atacul cu rachetă asupra centrului comercial din Kremenciuk. Militarii ruși susțin că nu lovesc ținte civile în Ucraina și califică atacurile dovedite de ucraineni drept provocări sau afirmă că obiectivele lovite au fost folosite de armata Ucrainei. Atacul de la Kremenciuk a fost unul dintre primele cazuri în care Ministerul rus al Apărării a recunoscut, deși indirect, că un obiectiv civil a fost afectat în urma unei lovituri rusești.

Sursa: Sever.Realii/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău