Ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele MK-41

  • 08 Februarie 2019 08:54
Ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele MK-41

Rusia a propus oficial SUA să revină la respectarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) până la data expirării acestuia pe 2 august, scop în care ar trebui să distrugă până la data respectivă trei elemente care în opinia Moscovei încalcă acest tratat - după cum a declarat în aseară, reprezentantul oficial al Ministerul rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

Ministerul rus al Apărării a propus Statelor Unite să distrugă lansatoarele universale MK-41 desfăşurate la sol, dar proiectate şi pentru a lansa şi rachete de croazieră Tomahawk. Aceste lansatoare sunt amplasate la Baza antirachetă din România, urmând să fie desfăşurate în Polonia şi, posibil, în Japonia. Rusia afirmă că aceste lansatoare se pot folosi nu doar pentru rachete interceptoare, ci şi pentru lansarea de la sol a rachetelor Tomahawk, rachete cu rază medie, ceea ce Tratatul INF interzice.   

De asemenea, Rusia propune distrugerea rachetelor ţintă americane, folosite inclusiv pentru testarea scutului antirachetă şi care - afirmă Moscova - au caracteristici similare rachetelor balistice cu rază intermediară.   

Cea de-a treia propunere vizează distrugerea dronelor de atac ale căror caracteristici cad sub incidenţa tratatului.   

Ataşatul militar american la Moscova a fost invitat la minister pentru a i se înmâna nota oficială cu aceste propuneri.   

Potrivit  generalului Konaşenkov, Statele Unite încalcă de mai mulţi ani Tratatul INF, dar nu a luat nicio măsură pentru redresarea situaţiei, ci dimpotrivă au creat condiţii pentru fabricarea de rachete interzice prin acest tratat.  În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării nu menţionează dacă şi ce paşi este gata să facă Rusia, pe care Statele Unite o acuză la rândul lor de încălcarea Tratatului INF, prin dezvoltarea unei rachete a cărei rază de acţiune nu se înscrie în parametrii acestuia. Igor Konaşenkov a respins categoric aceste acuzaţii ca nesusţinute de dovezi şi necorespunzătoare realităţii. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
8,16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:2,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău