Ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele MK-41

  • 08 Februarie 2019 08:54
Ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele MK-41

Rusia a propus oficial SUA să revină la respectarea Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF) până la data expirării acestuia pe 2 august, scop în care ar trebui să distrugă până la data respectivă trei elemente care în opinia Moscovei încalcă acest tratat - după cum a declarat în aseară, reprezentantul oficial al Ministerul rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.

Ministerul rus al Apărării a propus Statelor Unite să distrugă lansatoarele universale MK-41 desfășurate la sol, dar proiectate și pentru a lansa și rachete de croazieră Tomahawk. Aceste lansatoare sunt amplasate la Baza antirachetă din România, urmând să fie desfășurate în Polonia și, posibil, în Japonia. Rusia afirmă că aceste lansatoare se pot folosi nu doar pentru rachete interceptoare, ci și pentru lansarea de la sol a rachetelor Tomahawk, rachete cu rază medie, ceea ce Tratatul INF interzice.   

De asemenea, Rusia propune distrugerea rachetelor țintă americane, folosite inclusiv pentru testarea scutului antirachetă și care - afirmă Moscova - au caracteristici similare rachetelor balistice cu rază intermediară.   

Cea de-a treia propunere vizează distrugerea dronelor de atac ale căror caracteristici cad sub incidența tratatului.   

Atașatul militar american la Moscova a fost invitat la minister pentru a i se înmâna nota oficială cu aceste propuneri.   

Potrivit  generalului Konașenkov, Statele Unite încalcă de mai mulți ani Tratatul INF, dar nu a luat nicio măsură pentru redresarea situației, ci dimpotrivă au creat condiții pentru fabricarea de rachete interzice prin acest tratat.  În același timp, Ministerul rus al Apărării nu menționează dacă și ce pași este gata să facă Rusia, pe care Statele Unite o acuză la rândul lor de încălcarea Tratatului INF, prin dezvoltarea unei rachete a cărei rază de acțiune nu se înscrie în parametrii acestuia. Igor Konașenkov a respins categoric aceste acuzații ca nesusținute de dovezi și necorespunzătoare realității. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău