Ministerul român de Externe lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate”

  • 06 Mai 2014 11:42
Ministerul român de Externe lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate”

Ghidul face parte din planul de comunicare pregătit de Ministerul Afacerilor Externe pentru informarea cetățenilor români din afara granițelor țării asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin.

Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate” (anexat), pentru a asigura informarea corectă a cetățenilor români stabiliți peste hotare, cu privire la condițiile în care își vor putea exercita dreptul la vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, din 25 mai 2014 .

Materialul prezintă sintetic, într-un limbaj accesibil, cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.

Ghidul face parte din planul de comunicare pregătit de Ministerul Afacerilor Externe pentru informarea cetățenilor români din afara granițelor țării asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin. La nivelul Centralei MAE și al misiunilor diplomatice au fost luate măsurile necesare pentru a asigura difuzarea cât mai largă a acestor informații.

Ghidul este publicat pe site-ul MAE în cadrul secțiunii dedicate alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai 2014, la următorul link:  http://www.mae.ro 

Misiunile diplomatice transmit acest ghid asociațiilor de români și persoanelor de contact din rândul comunității, cu rugămintea de a primi sprijinul lor pentru difuzarea informației către comunitățile în care activează aceste organizații. De asemenea, misiunile diplomatice oferă informații referitoare la desfășurarea alegerilor celor care solicită acest lucru.

Potrivit legislației pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cetățenii români  care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 vor putea să o facă și în situația în care se află temporar în străinătate. Așadar, turiștii pot vota. Aceștia vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale României.

Pentru a-și putea exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină acte de identitate valabile.

Pentru mai multe informații accesați secțiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European de  pe site-ul MAE, link:  http://www.mae.ro/node/25786. Recomandăm consultarea permanentă a acestei secțiuni, care este completată permanent, pe măsură ce informații noi sunt disponibile.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze din timp asupra procedurii de vot, pentru a-și putea exercita acest drept în bune condiții la scrutinul din 25 mai 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău