Ministerul român al Apărării: România achiziționează 200 de rachete PATRIOT. Tîlvăr: Alianța are soluții adecvate situației de securitate

  • 04 Ianuarie 16:59
Ministerul român al Apărării: România achiziționează 200 de rachete PATRIOT. Tîlvăr: Alianța are soluții adecvate situației de securitate

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va achiziționa 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat, relatează Agerpres.

În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa 200 de rachete PAC-2 GEM-T, se menționează în comunicatul citat de Agerpres.

MApN a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale Armatei României fiind de 1,09 miliarde de euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.

'Această achiziție demonstrează că Alianța are soluții adecvate și adaptate situației de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliați și un exemplu de dezvoltare a capacităților de producție pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei', a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

El a adăugat că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, MApN va continua demersurile pentru achiziția de echipamente militare și muniții de ultimă generație.

'România își îndeplinește cu consecvență angajamentele asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE și contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spațiului euroatlantic și articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate', a subliniat ministrul.

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA) a semnat un contract de achiziționare în comun a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Țărilor de Jos, României și Spaniei.

Conform MApN, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG, Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
11
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău