Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat conceptul Strategiei de consolidare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați

  • 20 Iulie 2023 15:20
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat conceptul Strategiei de consolidare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat astăzi, 20 iulie, conceptul Strategiei de consolidare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați (CPTR), în cadrul unei întruniri cu administratorii centrelor. Strategia reflectă mecanismele de reorganizare și optimizare a activității CPTR și are drept scop integrarea în societate a persoanelor refugiate din Ucraina.

Acțiunile prevăzute în strategie sunt bazate pe principiul respectării drepturilor refugiaților și presupun măsuri de asistență pentru încadrarea beneficiarilor centrelor de plasament temporar în câmpul muncii, în sistemul educațional sau, la necesitate, în sistemul de protecție socială.

Vasile Cușca, secretar de stat: „Este necesar să punem accentul pe integrarea socială a persoanelor refugiate. Prin intermediul acestei strategii ne propunem să le ajutăm să-și găsească un loc de muncă, un spațiu de locuit, să-și înscrie copiii în grădinițe și în școli. Vreau să accentuez faptul că nimeni nu va fi obligat să părăsească centrele de plasament temporar. Vom vorbi cu fiecare beneficiar în parte, le vom explica avantajele și vom găsi soluții optime pentru fiecare dintre ei.”

Conceptul Strategiei de consolidare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați a fost elaborat în baza unei evaluări prealabile, în cadrul căreia s-a examinat managementul și condițiile de trai din centrele de plasament, rentabilitatea activității acestora, rata de ocupare, grupurile vulnerabile găzduite de fiecare centru.

Ulterior, conform rezultatelor acestei evaluări, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și partenerii de dezvoltare au trasat criteriile și liniile directoare pentru reorganizarea sau închiderea centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

Totodată, au fost stabilite posibile soluții pentru beneficiarii centrelor care urmează să fie închise. Astfel, în funcție a anumite criterii de eligibilitate, persoanele refugiate din cadrul CPTR vor putea beneficia de un suport financiar pentru închirierea unei locuințe, acordat pentru o perioadă de șase luni, sau de alte opțiuni pentru asigurarea cu un loc de trai, cum ar fi integrarea în familii care doresc să găzduiască refugiați sau relocarea în alt centru de plasament temporar. De asemenea, vor fi ghidați și asistați de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în procesul de identificare și angajare la un loc de muncă, se arată în comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul ședinței, administratorii centrelor au avut posibilitatea să-și expună opinia asupra strategiei propuse de Minister și să vină cu recomandări de îmbunătățire a acesteia. Totodată, au discutat despre activitatea curentă a centrelor de plasament temporar pentru refugiați, funcționarea și organizarea acestora, precum și despre mecanismul de finanțare.

Instituția menționează că, la etapa actuală, în Republica Moldova activează 53 de centre de plasament temporar pentru refugiați, cu o capacitate totală de circa 3600 de locuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău