Ministerul Muncii: Anual, sărăcia în rândul copiilor din Republica Moldova este redusă cu 4 - 5%

  • 05 Decembrie 2023 13:09
Ministerul Muncii: Anual, sărăcia în rândul copiilor din Republica Moldova este redusă cu 4 - 5%

Anual, în Republica Moldova sărăcia în rândul copiilor este redusă cu 4 - 5%. Anul viitor ne propunem să administrăm sisteme de asistență socială și de protecție a copilului mult mai eficiente și să implementăm proiecte cu impact. Declarațiile au fost făcute astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul evenimentului „Parteneriat între Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și UNICEF pentru consolidarea sistemelor de asistență socială și de protecție a copilului”, informează MOLDPRES.

Scopul evenimentului este de a prezenta impactul măsurilor implementate pentru copii, furnizorii de servicii sociale și angajații din sistemul de asistență socială și de a stabili prioritățile în domeniul protecției copilului.

„Guvernul și-a asumat angajamentul să reformeze sistemul de asistență socială, să dezvolte serviciile sociale la nivel național în funcție de necesitățile existente în comunitate, să elaboreze și să implementeze politici pro-active de combatere a sărăciei, în special în rândul copiilor. Ne propunem să consolidăm serviciile sociale și asistență. În ultimii ani, care au fost destul de complicați, partenerii ne-au fost alături. Sper ca și în continuare să luptăm împreună, să mobilizăm resursele și să oferim sprijin copiilor. În acest an, am demarat reforma sistemului de asistență socială „RESTART” pentru a reduce sărăcia și vulnerabilitatea. Anul viitor ne propunem să administrăm sistemul mult mai eficient și să implementăm proiecte cu impact, asta este misiunea noastră, iar cu sprijinul partenerilor noștri la sigur vom reuși”, a spus Alexei Buzu.

La eveniment a fost prezentă șefa statului Maia Sandu. Oficialul a apreciat parteneriatul între MMPS și UNICEF, care a făcut posibilă consolidarea sistemului de asistență socială. „Apreciem acest suport în contextul dificil în care s-a pomenit țara noastră odată cu începerea războiului în Ucraina. În prezent, circa 100 de mii de cetățeni ucraineni rămân în R. Moldova, iar jumătate dintre aceștia sunt copii. În aceste circumstanțe este important să oferim sprijin acestora. Datorită parteneriatului au fost oferite mai multe ajutoare cetățenilor. În această perioadă dificilă îmi doresc să nu scăpăm din vizor cea mai vulnerabilă categorie a cetățenilor, cea a copiilor. Vă asigur că Guvernul este alături de copii. Suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare pentru susținerea financiară oferită pentru continuarea programelor, pentru sprijin, efort și solidaritate”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, reprezentanta de țară a UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a remarcat că acordarea suportului familiilor reprezintă o prioritate pentru UNICEF și instituțiile statului. „Este important să oferim asistență de durată și să răspundem nevoilor cetățenilor, în special ale copiilor. Cu eforturile tuturor actorilor implicați în procesul de asistență vom continua acțiunile de suport pentru copii în vederea consolidării sistemelor de asistență”, a menționat Maha Damaj.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu UNICEF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău