Ministerul Mediului își propune să consolideze eforturile în gestionarea durabilă a deșeurilor textile

  • 11 Iunie 20:02
Ministerul Mediului își propune să consolideze eforturile în gestionarea durabilă a deșeurilor textile

Astăzi, Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a participat la conferința „Sustenabilitatea în industria textilă: Provocări și Oportunități”, unde a vorbit despre importanța gestionării durabile a deșeurilor textile și a identificat direcțiile de acțiune pentru atingerea obiectivelor propuse de Ministerul Mediului.

În context, secretarul de stat, Grigore Stratulat, a informat că echipa de la Ministerul Mediului lucrează la elaborarea unui Proiect privind aprobarea Regulamentului privind gestionarea deșeurilor textile. Acest document va stabili detaliat procesul de colectare, sortare, reutilizare și reciclare a textilelor, conform standardelor europene. Totodată, secretarul Stratulat i-a îndemnat pe cei interesați să contribuie cu sugestii și propuneri în timpul consultărilor publice a proiectului de regulament, pentru a asigura că acesta va fi cât mai eficient.

De asemenea, se va propune introducerea unor sisteme obligatorii de responsabilitate extinsă a producătorului pentru textile, similar cu cele implementate pentru alte categorii de deșeuri (baterii și acumulatori, echipamente electrice și electronice, vehicule, uleiuri, ambalaje și anvelope).

În prezent, deșeurile textile colectate în țară sunt valorificate în urma unor contracte cu operatori străini autorizați. Prin implementarea acestor reglementări, Ministerul Mediului își propune să sprijine industria textilă să devină mai sustenabilă și mai responsabilă din punct de vedere ecologic.

Conferința „Sustenabilitatea în industria textilă: Provocări și Oportunități” a fost organizată de Asociația APIUS, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și cel al Marii Britanii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău