Ministerul Mediului cerut sprijinul APL asigurarea populației cu lemne de foc la iarnă

  • 11 Iulie 2022 14:02
Ministerul Mediului cerut sprijinul APL asigurarea populației cu lemne de foc la iarnă

Ministerul Mediului a s-a adresat Administrațiilor Publice Locale cu rugămintea să evalueze și să prezinte volumul de masă lemnoasă (lemn de foc), pentru fiecare localitate din Republica Moldova. Demersul a fost inițiat la solicitarea prim-ministrei, Natalia Gavrilița, pentru a face o analiză complexă și a elabora un program de măsuri care să asigure accesul la lemn de foc pentru populația de la sate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului.

Prin inițiativa dată instituția vrea să evite tăierile ilicite de masă lemnoasă, iar comercializarea volumului de masă lemnoasă solicitat să fie disponibil primordial pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023.

„Ministerul Mediului mizează pe suportul primăriilor și a reprezentanților Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat pentru a evalua și prezenta volumul de masă lemnoasă, astfel ca din timp Ministerul Mediului în comun cu Agenția „Moldsilva” să întreprindă măsuri de asigurare a necesarului de masă lemnoasă pe timp de iarnă pentru toată populația care utilizează această sursă alternativă de încălzire”, se menționează în comunicat.

Totodată, Ministerul Mediului recomandă primăriilor să informeze localnicii despre faptul că au posibilitatea să depună cerere pentru volumul de lemn de foc de care au nevoie pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023: „Ulterior, lemnul de foc va fi comercializat de întreprinderile silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”, în baza listelor solicitanților de masă lemnoasă întocmite de primării (familii social vulnerabile, familii care nu dispun de alte surse de încălzire, decât lemnul de foc, clădirile cu destinație publică, alte categorii de persoane și instituții)”.

În același timp, în condițiile în care și la nivel global există o criză energetică fără precedent, împădurirea suprafețelor noi de teren și reîmpădurirea rămâne o prioritate a Ministerului Mediului. „Obiectivul ambițios pe care l-am trasat pentru următorii 10 ani este de a planta circa 100 mii ha de pădure”, precizează Ministerul Mediului.

Administrația publică locală urmează să prezinte informația solicitată Ministerului Mediului până la de 31 iulie 2022, în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected].

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău