Ministerul Justiției, solicitat să ofere explicații privind litigiul cu Avia Invest după decizia Curții de Arbitraj de la Stockholm. „Orice noi erori ne pot costa suma astronomică de 900 milioane de euro”

  • 04 August 2020 10:14
Ministerul Justiției, solicitat să ofere explicații privind litigiul cu Avia Invest după decizia Curții de Arbitraj de la Stockholm. „Orice noi erori ne pot costa suma astronomică de 900 milioane de euro”

Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis acțiuni de reziliere a contractului de concesionare cu Avia Invest până la decizia sa finală și a chemat autoritățile RM să suspende executarea Notificării de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), anunțată de către APP la data de 8 iulie 2020.

„Așteptăm explicațiile oficiale ale APP, poziția actualului prim-ministru, cu toată onestitatea și decența posibilă pentru că orice noi erori ne pot costa suma astronomică de 900 milioane de euro”, a comentat deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, care consideră că decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a contractului este, din păcate, logică și ușor de anticipat. Odată pornit un litigiu, părțile nu-și pot modifica pozițiile, folosindu-se de pârghiile instituționale până la momentul deliberării arbitrale.

El susține că autoritățile au fost informate în mai multe rânduri despre gravitatea subiectului și au fost avetizate asupra pericolului de a ”supraîncălzi” politic dosarul Aeroportului, „atunci când unii actori, Președintele Dodon și PM Chicu, în goană după faimă ușoară, au ales să pedaleze pe acest subiect înainte de a se asigura că și-au întărit pozițiile prin decizii ale unor instanțe naționale”.

„Astăzi, prin anunțarea acestei decizii prealabile de Arbitraj, putem constata că reacțiile acestui guvern la subiectul Aeroportului Internațional Chișinău au fost eronate, demonstrând cel puțin incompetență, iar cel mult - complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote, cu pretenții de 95% asupra SRL Avia Invest. Logica evenimentelor ar putea arăta în scurt timp dacă aceste acțiuni luate de APP nu au fost călăuzite de rea-intenție și complicitate, din nou. Până azi, PM Chicu și I.Dodon, din păcate președintele RM, nu ne-a convins că își dorește cu adevărat restituirea Aeroportului în proprietatea statului, după cum stabilea Hotărârea Parlamentului RM din 4 octombrie 2019, și nici organele de anchetă penală care, până astăzi, nu a prezentat Raportul Procuraturii în fața Parlamentului, după cum a cerut autoritatea legislativă supremă, față de care observ că procurorii nu au respectul cuvenit. Suspiciunea mea se întărește pe măsură ce am deplâns în mai multe rânduri ”lipsa de acțiuni în instanțele de judecată contra oficialilor complici la concursul trucat din 2013”, guvernul apăsa pe accelerator în vederea lansării unui dubios proiect legat de cele 5 ”Aeroporturi ale Moldovei”, inclusiv unul la Ciadâr Lunga, promovat cu mult sârg de actualul guvern Chicu, sub camuflajul ”demonopolizării pieței aeronautice”, oferindu-i în schimb concesionarului cipriot kg de ”amuniție juridică” într-un litigiu deschis la Stockholm, care ne-ar putea costa 900 milioane de euro”, a subliniat Igor Munteanu. 

Astfel, el a anunțat că, din numele Comisiei de Control al Finanțelor Publice am cerut Ministerului Justiției explicații în regim urgent asupra modului în care-și propune să asigure apărarea statului în acest litigiu complicat, oferindu-ne posibilitatea de a înțelege mai bine acțiunile guvernului, „de a putea preveni un posibil eșec în arbitrat, care ar putea fi cel mai costisitor și mai dureros dșec din istoria RM, un furt determinat de profunda incompetență și diletantism a unui guvern, care ar fi trebuit să fie demis, acum 2 săptămâni”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău