Ministerul Justiției se va încadra în termenul limită de îndeplinirea condiționalităților UE, afirmă autoritățile

  • 25 Aprilie 2023 17:58
Ministerul Justiției se va încadra în termenul limită de îndeplinirea condiționalităților UE, afirmă autoritățile

Ministerul Justiției reușește cu pași rapizi să armonizeze legislația națională la cea a Uniunii Europene și se va încadra în termenul limită de îndeplinirea condiționalităților UE, stabilit pentru luna iunie a acestui an. Constatarea a fost făcută în cadrul audierilor publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, transmite IPN.

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a prezentat un raport al realizărilor Ministerului Justiției. „La capitolul libertate, securitate și justiție aș putea trece în revistă adoptarea unui pachet de acte legislative care vizează consolidarea sistemului judecătoresc urmare a modificărilor la Constituție. Un alt segment important este asigurarea integrității actorilor în justiție, în acest sens a fost adoptată legea pre-vetting-ului. Exercițiu care nu s-a finalizat și aici ar putea fi notată una dintre restanțe. O provocare în acest sens ține de faptul că contestațiile în privința judecătorilor care nu au fost de acord cu rezultatele pre vetting-ului nu au fost examinate în timp util. O altă realizare este noua lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, care a fost adoptată și expertizată. Acum suntem în proces de finalizare a proiectului de lege cu privire la evaluarea persoanelor din funcțiile cheie, este vorba despre procurorii și judecătorii din funcții cheie”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra a mai spus că în curând vor ajunge în agenda plenară două proiecte noi, care sunt și „angajamente conform Acordului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană ce țin de perfecționarea cadrului legal cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, evaluarea și selecția judecătorilor și aceleași legi pentru procurori.”

Președinta comisiei juridică, numiri și imunități Olesea Stamate s-a arătata interesată dacă vor exista întârzieri la capitolul îndeplinirii condiționalităților UE. Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că este optimistă că se va reuși în timp util, dar a atras atenția asupra faptului că actualmente Ministerul Justiției are un deficit de cadre ce poate fi implicat în procesul de armonizare a legislației, dar acesta ar putea fi acoperit din contul experților externi, existând o deschidere din partea partenerilor. „Ministerul Justiției are în jur de 38 de persoane încadrate în procesul de transpunere a legislației UE”, a precizat ministra.

Totodată Veronica Mihailov-Moraru a declarat că o mare provocare pentru Ministerul Justiției este acum construcția noului Penitenciar 13. „Noi depunem eforturile pentru a realiza acest lucru. Marea provocare este pentru echipa ministerului că nu avem experiență, arhitectural vorbind, din punct de vedere managerial, organizatoric.  Iată de ce noi am decis să externalizăm acest serviciu pentru a avea o abordare profesionistă. Am avut discuții cu partenerii pentru ca ei să ne ajute să creăm o unitate de implementare în acest sens ”, a spus oficiala.

Șeful direcției integrare europeană de la Ministerul de Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugen Caras, a concluzionat că Ministerul Justiție stă bine la capitolul implementării recomandărilor și condiționalităților Uniuniii Europene și se încadrează în termenele stabilite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău