Ministerul Justiției cere magistraților să se implice în reforma Justiției

  • 24 Martie 2018 13:14
Ministerul Justiției cere magistraților să se implice în reforma Justiției

Noul ministru al Justiției, Victoria Iftodi, îndeamnă judecătorii să se implice în reforma justiției în Moldova. La Adunarea generală a judecătorilor din Republica Moldova, ea a menționat că modernizarea sistemului judiciar este posibilă numai prin eforturile comune ale guvernului, ale corpului judiciar și societății, transmite INFOTAG.

"De-a lungul anilor, în Moldova se depun eforturi semnificative pentru a îmbunătăți calitatea justiției. Deși se atestă unele progrese, criza de încredere în judecători nu a fost încă depășită", a spus ministrul.

Potrivit ei, încă nu au fost eliminată motivația insuficientă în luarea deciziilor judecătorești, anchetele inadecvate și anularea de către instanțele superioare a deciziilor emise anterior. Ea a pus la îndoială, de asemenea, eficacitatea unei astfel de măsuri preventive, cum ar fi controlul judiciar, dar, pe de altă parte, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de autorizații emise de instanțe pentru arestarea figuranților în dosare, precum și număr semnificativ de autorizații pentru interceptarea convorbirilor telefonice. În opinia sa, aceasta înseamnă că judecătorii nu analizează critic solicitările procurorilor pe care aceștia le trimit în instanță. 

Ministrul a îndemnat judecătorii să aplice mai intens în activitatea lor tehnologii avansate, să utilizeze baza electronică a informațiilor juridice, distribuția aleatorie a cauzelor, să asigure publicarea integrală și la timp a motivării hotărârilor judecătorești, înregistrărilor audio de la ședințe.

Victoria Iftodi susține că Inspecția judiciară trebuie să beneficieze de o autonomie mult mai mare decât în prezent. Oficialul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sporească atribuțiile Inspecției. 

Ministrul Justiției consideră că este necesară restabilirea încrederii cetățenilor în justiție și trebuie dusă o luptă ofensivă împotriva corupției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău