Ministerul Justiției cere donatorilor străini aproape 100 de milioane de dolari pentru modernizarea închisorilor

  • 06 Aprilie 2017 11:38
Ministerul Justiției cere donatorilor străini aproape 100 de milioane de dolari pentru modernizarea închisorilor

Ministerul Justiției solicită donatorilor externi un suport de 1,8 miliarde de lei (cca 92 milioane 600 de mii de dolari – n.red) pentru modernizarea penitenciarelor din Republica Moldova.

Subiectul a fost discutat în cadrul unui dialog organizat de Ministerul Justiției, Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) cu reprezentanții structurilor internaționale în Moldova, donatorii și partenerii externi de dezvoltare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, suma de 1,8 miliarde de lei figurează în Strategia de dezvoltare pentru anii 2016 - 2020, aprobată de Guvernul Republicii Moldova. Această sumă ar dubla bugetul sistemului penitenciar pentru următorii patru ani.

„Strategia de dezvoltare nu are susținerea financiară necesară. Vrem să îmbunătățim condițiile de detenție, ca oamenii privați de libertate să nu devină mai răi decât erau până la detenție. Unele penitenciare sunt din sec.XIX”, a precizat directorul adjunct al DIP, Igor Guja.

În prezent, circa 8000 de cetățeni ai Republicii Moldova se află în detenție, deși spațiile disponibile sunt pentru 5500 locuri. Penitenciarele au clădiri avariate, echipament audio-video insuficient, personalul este fluctuant, iar riscul de intimidare și violență este sporit. În Moldova există 17 instituții penitenciare funcționale și doar 3 din ele au fost renovate pentru ca să asigure standardele minime de detenție, se precizează în comunicat.

Sursa citată amintește că un nou penitenciar va fi construit în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău