Ministerul Justiției al României a trimis în R.Moldova o cerere de extrădare a fostului deputat Cristian Rizea

  • 04 Noiembrie 2020 19:38
Ministerul Justiției al României  a trimis în R.Moldova o cerere de extrădare a fostului deputat Cristian Rizea

Ministerul Justiției a anunțat că a trimis, miercuri, o cerere autorităților din Republica Moldova având ca obiect extrădarea fostului deputat Cristian Rizea, care are de executat în România o condamnare de 4 ani și 8 luni închisoare, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MJ, la data de 25 aprilie 2019, Ministerul Justiției a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani și 8 luni, aplicată de Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2019.

Conform MJ, această cerere a fost trimisă, la data de 3 mai 2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Pe 7 iunie 2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiției din România, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este și cetățean al Republicii Moldova.

Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis, miercuri, o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană lui Cristian Rizea.

MJ susține că a transmis miercuri în Republica Moldova o cerere de extrădare, după ce președintele Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetățenia acestei țări.

"În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei - Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea, în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova", spune MJ.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit din România după ce a fost condamnat penal, a fost reținut marți la Chișinău, iar autoritățile au demarat procedura de extrădare.

În martie 2019, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Rizea era acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colțea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruți în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău