Ministerul Finanțelor și Misiunea Înalților Consilieri UE lansează campania de informare cu privire la politica fiscală pentru anul 2025
-
10 Octombrie 2024 21:00
Ministerul Finanțelor împreună cu Misiunea Înalților Consilieri UE lansează o campanie de informare cu privire la noua politică fiscală și vamală, care a demarat ieri cu un dialog cu reprezentanții mediului de afaceri. Scopul evenimentului a fost de a explica noile măsuri fiscale înainte de intrarea lor în vigoare, pentru a pregăti mediul de afaceri pentru viitoarele inovații și potențiale provocări, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.
În debutul evenimentului, secretara de Stat a Ministerului Finanțelor, Cristina Ixari, a remarcat importanța unui dialog deschis între autoritățile publice și mediul de afaceri, subliniind că acest tip de interacțiune nu doar crește transparența, ci și contribuie la formularea unor politici fiscale mai eficiente, adaptate la realitățile economice actuale. Secretara de stat a încurajat, de asemenea, companiile să-și exprime preocupările și sugestiile, asigurându-le că autoritățile sunt deschise propunerilor care pot susține economia națională și facilita activitatea agenților economici care se conformează legislației.
Înaltul Consilier UE pentru politica vamală și fiscală, Rosario De Blasio, a subliniat rolul crucial al cooperării între toți actorii implicați în procesul de elaborare și consultare a acestui important document de politică.
„Pentru a răspunde eficient tuturor eventualelor provocări din acest proces și pentru a avansa în transpunerea legislației UE, avem nevoie de eforturi comune coordonate și de conștientizarea faptului că fiecare ingredient contează în acest exercițiu complex”, a spus Rosario De Blasio.
În cadrul evenimentului, specialiști ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal, implicați în procesul de elaborare și consultare a noii politici fiscale și vamale au prezentat principalele facilități introduse atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice. Vorbitorii-cheie au remarcat că, pe lângă susținerea cetățenilor cu venituri mici prin introducerea unei creșteri cu 10% a scutirilor personale, politica extinde și sursele de venituri neimpozabile (inclusiv cele din titluri de stat și obligațiuni) pentru a stimula anumite sectoare, cum ar fi energia regenerabilă, educația, și altele.
Discuțiile s-au axat și pe noile măsuri introduse în susținerea dezvoltării economice, precum: revizuirea prevederilor privind prețurile de transfer, introducerea noului instrument de stimulare a angajării pe termen lung – stock option plan, acordarea dreptului de aplicare a metodei de amortizare accelerată pentru toate persoanele juridice; precum și asupra aspectelor de armonizare a legislației naționale la directivele UE. Participanții au avut ocazia să adreseze întrebări și să își exprime opiniile cu privire la măsurile prezentate, contribuind astfel la un dialog constructiv, necesar pentru elaborarea unor politici corecte și competitive pe termen lung.
Politica vamală și fiscală pentru anul 2025 a fost elaborată de Ministerul Finanțelor cu suportul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene, și fost supusă unui proces complex de consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri, asociații comerciale și autorități publice centrale și locale, aproximativ 300 de propuneri fiind examinate în total.
Dialogul de afaceri este primul eveniment al campaniei de conștientizare privind politica fiscală și vamală pentru anul 2025, care va continua în noiembrie și decembrie cu ateliere tematice, unde instituțiile publice și reprezentanți ai sectorului privat vor colabora în grupuri de lucru pentru identificarea soluțiilor de implementare eficientă a modificărilor legislative și promovare a dialogului constructiv între părțile interesate.