Ministrul Finanțelor anunță majorări de taxe și impozite, precum și rectificarea bugetului. Care sunt motivele

  • 23 Iulie 2019 15:51
Ministrul Finanțelor anunță majorări de taxe și impozite, precum și rectificarea bugetului. Care sunt motivele

Ministerul Finanțelor va elabora un șir de modificări legislative care prevăd majorarea unor taxe și impozite, majoritatea cărora vor intra în vigoare din anul 2020. De asemenea, Ministerul va propune rectificarea bugetului pentru acest an, care prevede majorarea veniturilor, dar și a cheltuielilor, în mod special în vederea acoperirii necesarului de cheltuieli pentru achitarea salariilor în urma reformei de la sfârșitul anului trecut, a declarat într-o conferință de presă ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Ea a precizat că Legea salarizării votată de fostul Parlament nu a luat în calcul tot necesarul de cheltuieli, care este cu peste un miliard de lei mai mare decât cel prevăzut în buget. În acest context, Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de rectificare a bugetului, care prevede inclusiv mai multe transferuri la bugetele locale pentru a fi achitate salariile și pensiile. Natalia Gavriliță a dat asigurări că acestea vor fi plătite integral și la timp.

Totodată, în urma înțelegerilor cu FMI, dar și pentru a asigura majorarea veniturilor la buget, Ministerul Finanțelor propune majorarea unor taxe și impozite, precum și anularea unor facilități și scutiri fiscale precum cele pentru jocurile de noroc, tichetele de masă, revenirea la cota de 20% pentru sectorul hotelier, față de 10% în prezent, etc.

Natalia Gavriliță a precizat că va rămâne în vigoare cota actuală de 12% la impozitarea persoanelor fizice și juridice, dar va fi anulată scutirea personală pentru cetățenii care vor înregistra venituri mai mari de 300 de mii de lei anual.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău