Ministerul Finanțelor a transferat către BNM prima parte din datoria pentru „miliardul furat”

  • 11 Octombrie 2017 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Ministerul Finanțelor a transferat către Banca Națională a Moldovei prima parte din datoria asumată pentru delapidarea celor trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Ministerul Finanțelor a transferat către Banca Națională a Moldovei prima parte din datoria asumată pentru delapidarea celor trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Suma achitată este de 50 de milioane de lei, la care se adaugă 618 milioane de lei, care constituie dobânzile pentru tot volumul de obligațiuni emise în 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Această sumă însă, provine, parțial, din valorificarea activelor celor trei bănci devalizate și nu din recuperarea banilor delapidați. 

Ministerul Finanțelor a emis și transmis Băncii Naționale a Moldovei, la 4 octombrie 2016, obligațiuni de stat în sumă de aproximativ 13 miliarde de lei, sumă egală cu cea a creditelor neachitate de cele trei bănci falimentare. Datoria urmează să fie achitată în termen până la 25 de ani, iar prima tranșă a fost achitată la 4 octombrie 2017. Deocamdată, suma plătită provine din vânzarea proprietăților celor trei bănci falimentare și din banii contribuabililor la bugetul de stat, nu și din recuperarea banilor furați, explică analistul economic de la Centrul Expert-Grup, Alexandru Fală.

„În acest moment, de recuperarea banilor care au fost delapidați, noi nu putem vorbi. Sursele care vin, vin din vânzarea activelor celor trei bănci care sunt în proces de lichidare.”

Volumul activelor celor trei bănci nu este suficient pentru returnarea datoriei, iar tărăgănarea procesului de recuperare a banilor furați reduce din șansele de întoarcere a acestora la bugetul de stat, atrage atenția Sergiu Gaibu, expert IDIS Viitorul.

„Volumul încasat din realizarea activelor nu este atât de semnificativ. Trebuie să fim conștient că, cu cât se tărăgănează procesul de recuperare a miliardului furat, cu atât probabilitatea de recuperare a acestora se diminuează. Și în acest caz, evident că va trebui să se recurgă la resursele contribuabililor la achitarea creditelor respective.”

Cel de-al doilea raport Kroll este așteptat de autorități până la sfârșitul acestei luni. Se așteaptă ca documentul să identifice destinațiile exacte ale banilor furați din cele trei bănci, a menționat analistul economic, Roman Chircă.

Eu sper că în raportul Kroll 2 vor fi identificate cel puțin direcțiile și va fi o claritate mai mare privind destinațiile de transferuri. Și aici foarte des este blamată Banca Națională, care avea rolul, poate, în perioada în care se efectuau transferurile, dar nu și în identificarea miliardului. Mai degrabă organele de urmărire penală trebuie să se implice, prin structuri ca Interpol sau prin relații bilaterale cu organele de urmărire penală din țările care au fost destinatarele acestor transferuri.”

Din data de 4 octombrie 2016 și până în prezent, BEM, Banca Socială și Unibank au transferat la bugetul de stat mijloace bănești în sumă de 274,6 milioane lei, iar suma totală rambursată se ridică la peste un miliard de lei. Cea mai mare parte a sumei, peste 780 de milioane de lei a fost rambursată BNM în perioada octombrie 2015 -  octombrie 2016, când cele trei bănci erau în proces de lichidare, din suma creditelor de urgență acordate și dobânzile aferente.

De asemenea, statul urmează să vândă și alte active aflate acum sub sechestru, în dosarele ce vizează cele trei bănci devalizate, valoarea cărora este de aproximativ un miliard de lei. Banii vor fi transferați, de asemenea, în bugetul de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău