Ministerul Energiei urmează să facă un audit la întreprinderile din sector pentru a vedea cum sunt respectate regulile securității cibernetice

  • 25 Iulie 2023 12:23
Ministerul Energiei urmează să facă un audit la întreprinderile din sector pentru a vedea cum sunt respectate regulile securității cibernetice

Ministerul Energiei urmează să facă un audit la întreprinderile din sector pentru a vedea cum sunt respectate regulile securității cibernetice, ce echipamente și softuri sunt necesare pentru a respecta măsuri minime, de asemenea vor fi instruite persoanele-cheie la nivelul managementului și specialiștilor IT.

Intențiile au fost discutate de secretara de stat responsabilă de digitalizare și relații externe Cristina Pereteatcu cu reprezentanții Ambasadei SUA în Republica Moldova și ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care sprijină companiile cu profil energetic să facă față noilor provocări. USAID a donat recent seturi de echipamente întreprinderilor Moldelectrica, Energocom, Termoelectrica și CET Nord sau a investit în sisteme Informaționale critice ale operatorului de transport al energiei electrice, se arată în comunicatul instituției.

Totuși sunt necesare intervenții la nivel de practici, este nevoie un protocol de măsuri concrete, a declarat Cristina Pereteatcu.

„Legea cu privire la securitatea cibernetică este prea generală, noi avem nevoie de instrucțiuni foarte clare - ce fel de echipamente sau programe sunt sigure, de ce fel de echipamente au nevoie întreprinderile pentru a-și securiza procesele. Trebuie să fim siguri ca toți cei care gestionează infrastructură critică din sectorul energetic sunt la același nivel de înțelegere ca și noi în ce privește securitatea cibernetică și cum pot face față posibilelor provocări”, a oferit detalii secretara de stat Cristina Pereteatcu.

Formal, toate companiile energetice au echipe IT, nu toți specialiștii însă înțeleg suficient de bine care este rolul lor, a fost o altă constatare după o primă a analiză a stării de fapt. În luna august Ministerul Energiei va veni cu un prim draft de hotărâre de guvern care își propune să facă mai multă regulă în domeniul securității cibernetice în sector și să formalizeze preluarea bunelor practici.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău