Ministerul Energiei a organizat o ședință de lucru privind implementarea contoarelor inteligente. Tarifele diferențiate la curent vor fi implementate în circa 5 luni
-
13 Ianuarie 16:29
Ministerul Energiei al Republicii Moldova anunță că a organizat o ședință a grupului de lucru pentru monitorizarea implementării Programului pilot de instalare a contoarelor inteligente. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE, FEE-Nord, RED-Nord, PED și PE furnizare, precum și experți din domeniu.
Un punct important al discuțiilor a fost introducerea și aplicarea tarifelor diferențiate, inclusiv cele pe intervale orare. În prezent, însă, aplicarea acestora este imposibilă, iar operatorii estimează că vor fi pregătiți să implementeze tarifele diferențiate în aproximativ 5 luni, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Energiei.
La ședință s-au analizat tarifele existente, dar și potențiale metodologii de tarifare, având în vedere contextul actual al crizei energetice. Participanții au subliniat beneficiile semnificative ale acestor tarife atât pentru consumatori, cât și pentru rețea, pe măsură ce numărul de consumatori dotați cu contoare inteligente va crește.
„Deși gradul de implementare a contoarelor inteligente și a echipamentelor aferente rămâne încă redus, avansăm astfel încât, pe parcursul anului, să avem rezultate semnificative în ceea ce privește monitorizarea precisă și în timp real a consumului de energie. Introducerea și aplicarea tarifelor diferențiate, inclusiv cele pe intervale orare, reprezintă un element esențial pentru încurajarea eficienței energetice și gestionarea eficientă a rețelei. În cadrul discuțiilor, s-au abordat tarifele diferențiate existente, s-au analizat potențiale metodologii de tarifare în contextul crizei actuale și s-au discutat etapele și pașii necesari pentru a asigura aplicarea practică a acestor instrumente”, a subliniat secretara de stat, Cristina Pereteatcu.
În perioada următoare, se va definitiva un calendar de acțiuni concrete care să permită consumatorilor deja echipați cu tehnologia necesară să beneficieze de opțiunile de tarifare diferențiată existente. În acest sens, s-a reiterat nevoia de reglementare a unor standarde tehnice care să asigure interoperabilitatea sistemelor și compatibilitatea echipamentelor.
Totodată, participanții au subliniat necesitatea unui Plan Național pentru implementarea infrastructurii avansate de măsurare (AMI) la scară largă, care să includă un calendar riguros, în conformitate cu angajamentele europene exprimate în Directiva privind piața energiei electrice a Uniunii Europene și cu măsurile din Planul Național Integrat de Energie și Climă. Un astfel de plan va garanta o abordare coerentă și eficientă la nivel național. Ministerul Energiei va elabora și coordona acest Plan Național în perioada imediat următoare.